agrarszektor.hu • 2025. január 13. 09:47
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) közzétett két tanulmánya szerint a csirke- és sertéshúsüzemekben dolgozók fokozottan ki vannak téve a mozgásszervi megbetegedéseknek, például a kéztőalagút-szindróma kockázatának más feldolgozóipari munkavállalókhoz képest - közölte a Reuters. A kutatások rávilágítanak azokra az egészségügyi kockázatokra, amelyekkel a húsfeldolgozó üzemek dolgozói szembesülnek. Ezekben az üzemekben gyakran ismétlődő feladatokat végeznek, és veszélyes eszközöket, köztük éles késeket használnak.
A Center for Economic and Policy Research adatai szerint az amerikai húsfeldolgozó munkások több mint fele bevándorló, míg a teljes munkaerő csupán 17%-a tartozik ebbe a kategóriába. Az USDA által finanszírozott egyik tanulmány 11, gyorsabb feldolgozási sebességgel működő üzemben dolgozó 1047 baromfimunkást vizsgált. Az eredmények szerint a dolgozók 81%-ánál nőtt a mozgásszervi megbetegedések kockázata. A kutatók összehasonlították a karpális alagút szindróma kockázatát egy másik, 4321 feldolgozóipari dolgozót vizsgáló tanulmánnyal. A vizsgálat kimutatta, hogy azok a baromfimunkások, akik percenként több csirkét kezeltek, nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint a lassabban dolgozó társaik. Ugyanakkor a tanulmány nem talált összefüggést a gyorsabb feldolgozósorok sebessége és a kockázatok növekedése között.
A húsipari vállalatok képviseletében a Meat Institute közölte, hogy a cégek folyamatosan javítják a folyamatokat és a berendezéseket a sérülések csökkentése érdekében. Az intézet szerint "lehetőség van a dolgozók biztonsági szabványainak fenntartására a megnövekedett vonalsebességgel való működés mellett." A sertéshúsüzemekben végzett másik USDA-tanulmány 574 dolgozót vizsgált. Az eredmények szerint a munkavállalók 46%-a volt kitéve a mozgásszervi megbetegedések magas kockázatának. A kutatás rámutatott arra is, hogy számos munkavállaló tart a megtorlástól, ezért nem jelenti a fájdalmát a felettesének.
Mindenki fájdalommal dolgozik, és fél beszélni róla
- idézi a tanulmány egy sertéshúsipari dolgozó véleményét.
Stuart Appelbaum, a több mint 15 000 baromfimunkást képviselő Kis-, Nagy- és Áruházi Szakszervezet elnöke szerint a veszélyek túlmutatnak az USDA jelentéseiben részletezett mozgásszervi sérüléseken.
A baromfimunkások szűkös, hideg körülmények között dolgoznak, és óránként több ezerszer szeletelik fel a szárnyasokat, miközben a csirkék rohanva haladnak le a soron
- mondta Appelbaum.