Megállás nélkül emelkedik a növényi alapú termékek iránti kereslet. A Kifli.hu szakértői szerint az ilyen termékek népszerűségének növekedése jó irány, hiszen a növényi alternatívák nemcsak egészségügyi előnyökkel járnak, hanem a fenntarthatóságot is szolgálják. Ahogy a WWF 2024-es jelentése is rámutat, az állati eredetű élelmiszerek előállítása jelentős erőforrás-felhasználással és környezeti terheléssel jár. Egy ember éves húsfogyasztása közel fél futballpályányi földet igényel, míg egy átlagos európai által egy év alatt elfogyasztott tejtermékek előállítása körülbelül 1 600 fürdőkádnyi, azaz több mint 240 ezer liter vizet emészt fel - írja közleményében a Kifli.hu.
Tej: nemcsak laktózérzékenyeknek
A növényi italok nemcsak laktózmentesek, de telített zsírtartalmuk is alacsonyabb a hagyományos tejnél, így támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Egy burgonya alapú ital különösen fenntartható választás, hiszen a krumpli termesztése kevesebb vizet és földet igényel, mint a gabona- vagy dióféléké.
Tojás: koleszterintől mentes alternatívák
A növényi tojáshelyettesítők - mint az aquafaba (vagyis a csicseriborsó főzőleve) - ideálisak a sütéshez, például habcsók vagy piskóta készítéséhez. A chia- vagy lenmagpép tökéletes kötőanyag péksüteményekhez vagy palacsintákhoz, míg a sárgaborsó-fehérjéből készült alternatívák omlettekhez és rántottához lehetnek kiváló választás. Ezek a helyettesítők nem tartalmaznak koleszterint, alacsony a zsírtartalmuk, ráadásul környezetbarátabb megoldást kínálnak, mint a hagyományos tojás.
Hús: növényi alapú termékek a bolygóért és az egészségesebb életért
A növényi alapú húshelyettesítők nemcsak fenntarthatóbbak, mint a hagyományos húsok - a gyártásukhoz kevesebb vizet, földterületet és energiát használnak fel -, de fehérjetartalmuk is magas, miközben mentesek a hormonoktól, antibiotikumoktól. Ízben és állagban ráadásul ma már szinte észrevétlenül váltják ki a klasszikus húsokat - olvasható a közleményben.
Sajt: alacsonyabb zsír- és kalóriatartalom
A növényi alapú sajtok, például a kesudióból vagy mandulából készült sajtkrémek, természetes módon mentesek a telített zsíroktól, sokszor pedig B12-vitaminnal vagy kalciummal is dúsítják őket. Ezek az alternatívák ideálisak a laktózérzékenyek számára, miközben csökkentik az étrend általános zsír- és kalóriatartalmát, úgyhogy a diétához is remekül passzolnak.
Joghurt: Probiotikumok tej nélkül? Igen!
A növényi joghurtok ugyanolyan probiotikum-tartalommal rendelkeznek, mint tejtermékből készült társaik, de laktózmentesek és gyakran hozzáadott cukor nélkül készülnek. A kókusz- és zabjoghurtok különösen népszerűek azok körében, akik szeretnék elkerülni a tejtermékek puffasztó hatását.