Akár szántóföldi növénytermesztésről, akár zöldség-, gyümölcs- és szőlőkultúrák műveléséről van szó, mindegyiket jelentősen befolyásolja, hogy az időjárási szélsőségek az elmúlt években egyre gyakoribbá és intenzívebbé váltak, legyen szó rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadékról vagy az egyre gyakoribb és egyre inkább elhúzódó hőségriadókról. Bár a hazánkba érkező csapadék összmennyisége érdemben egyelőre nem változott meg, annak eloszlása annál inkább, ami szintén igen komoly stresszt jelent a növények számára.
Ezzel egyidőben ráadásul a növényeket egyre nagyobb biotikus stresszhatások is érik, amelyeket például a rovarok és gombák megjelenése, terjedése és kártétele okoz, sőt évről évre bukkannak fel olyan új invazív rovarfajok is, amelyek szintén komoly kihívást jelentenek a gazdálkodóknak és a növényvédelmi szakembereknek egyaránt.
Mint azt Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak elmondta, az ilyen fokozott stresszhatások esetén különösen nagy szükség van a különféle növény- és talajkondicionáló szerekre, ezek ugyanis fontos szervesanyagokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal támogatják a növényélettani folyamatokat, fokozzák az anyagcserét és a légzést, valamint javítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását.
Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy Magyarország talajai rendkívül heterogének, ami eleve meghatározza, hogy milyen művelési módra és termesztéstechnológiára van lehetőség egy adott területen. Jól tudjuk, hogy alap a talaj, tehát onnan indul minden. Gyenge talajadottságok mellett tehát szintén fontos a humusztartalom és a szervesanyag-mennyiség növelésére gondolni, hiszen ez javítja a talajéletet és a vízmegtartó képességet, valamint erősíti a növény gyökérzetét, ami végső soron a terméshozam növekedését eredményezheti
– magyarázta a szakember. Hozzátette: kísérleti eredményeik szerint a növény számára különösen előnyös, ha egy szinergikus megközelítés szerint kettős kezelést alkalmaznak, vagyis ha a talajon keresztül folyamatosan növekvő humusztartalmat biztosítanak, miközben felülről lombtrágyákat, valamint humin-, fulvo- és aminosav-tartalmú növénykondicionálókat juttatnak ki. A termésmennyiség mintegy 10 százalékos növekedése mellett ráadásul kedvező változások figyelhetők meg a gyökértömeg, a szárátmérő, a magasság és a zöldtömeg tekintetében az őszi káposztarepce, a búza, a kukorica, a napraforgó és a szójabab esetében is.