agrarszektor.hu • 2025. február 7. 18:02
A sörgyártás során keletkező használt gabona, amely eddig főként hulladékként vagy állati takarmányként hasznosult, új felhasználási módokat nyer az élelmiszeriparban és az anyagtudományban. A kutatók és vállalkozások innovatív megoldásokat dolgoznak ki a fehérjében és rostban gazdag melléktermék hasznosítására, ami nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, de az új termékek kifejlesztését is lehetővé teszi - írja a BBC.
A sörgyártás legnagyobb hulladékterméke a "használt" gabona, amelyből világszerte évente mintegy 37 millió tonna keletkezik. Ennek jelentős része jelenleg szarvasmarha-takarmányként vagy biogáz előállítására szolgál, míg körülbelül egyötöde hulladéklerakókba kerül. A svájci Upgrain startup olyan feldolgozórendszert fejlesztett ki, amely a használt gabonát emberi fogyasztásra alkalmas fehérjévé és rosttá alakítja. William Beiskjaer, az Upgrain társalapítója szerint ez a melléktermék "egyfajta rejtett kincs a fenntartható és egészséges táplálkozás szempontjából". Az élelmiszeripari felhasználás mellett a használt gabona más területeken is hasznosítható. Az Arda Biomaterials nevű londoni cég például bőr-alternatívát fejleszt belőle.
A sörgyártásból származó hulladék gabona további lehetőségeket rejt magában. Rosa Arrigo, a Salfordi Egyetem docense szerint a sörgyártók használt gabonája olyan vegyszerekben gazdag, hiányos összetételű anyag, amely minden bizonnyal alkalmas lehet arra, hogy új anyagok előállítására használják fel." Az olaszországi Perugiai Egyetem kutatócsoportja bioműanyag fejlesztésén dolgozik a használt gabonából. A sörgyártás melléktermékeinek innovatív felhasználása nemcsak környezetvédelmi szempontból jelentős, de új lehetőségeket nyit az élelmiszeripar és az anyagtudomány számára is. A kutatások és fejlesztések eredményeként a jövőben várhatóan egyre több területen találkozhatunk majd a sörgyártás során keletkező "használt" gabonából készült termékekkel.