agrarszektor.hu • 2025. március 1. 14:27
Nem állt meg az élelmiszerek drágulása Magyarországon, elképesztő árakkal találhatjuk szembe magunkat a boltokban. Nincs ez másként a tejtermékekkel sem, a legfrissebb januári adatok szerint az árfigyelőben megfigyelt élelmiszerek közül kiugróan drágultak a tejek és tejtermékek: a tejek 23, a vajak és vajkrémek 15,5, a tejfölök 14,5, a trappista sajt 12,2, illetve a túrók 9,8 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban. Ráadásul az import sok esetben olcsóbbak a hazainál, így fennállhat a veszélye annak is, hogy egyre többen fognak elfordulni a magyar termékektől.
A nyerstej termelői ára 2024 decemberében több országban is emelkedett az előző évhez képest: Új-Zélandon 33%, az EU-ban 17%, az USA-ban pedig 14%-kal. A világpiacon 2025 7. hetében a tejpor, cheddar sajt, ömlesztett vaj és sovány tejpor árai is növekedtek az előző év azonos hetéhez képest: 22%, 14%, 11% és 8%-kal - derült ki az AKI adataiból. Az olaszországi nyerstej spot piaci ára 2025. február 17-én 58 euró/100 kg volt, a biotej ára pedig 72,5 euró/100 kg. A német és osztrák nyerstej 56 euró/100 kg, a fölözött tej ára 25,5 euró/100 kg, a tejszíné pedig 322-327 euró/100 kg között alakult.
Az alapanyagérték (zsír és fehérje árak) 2025 januárjában 24%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a zsírérték 44%-kal nőtt, míg a fehérjeérték 5%-kal csökkent. Franciaországban és Németországban a tejfelvásárlás az előző héthez képest növekedett, de az előző év azonos hetéhez képest csökkent. Németországban az ömlesztett vaj ára 24,3%-kal nőtt, míg a sovány tejporé 2,5%-kal csökkent. Az ömlesztett vaj és a sovány tejpor ára a kempteni árutőzsdén az intervenciós árhoz képest jelentősen magasabb volt, 216,8%-kal és 42,5%-kal.
Elszállóban az árak itthon
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nemrégiben közölte, hogy a tejek és tejtermékek olyan alapvető élelmiszerek, amelyek a családok vásárlásainak meghatározó részét képezik, így azok megfizethetősége kiemelten fontos. A kormány ennek érdekében a kiskereskedők mellett a termelőket, feldolgozókat és kiskereskedőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal is egyeztetett, valamint az online árfigyelő rendszer további tejtermékekkel való bővítését is kilátásba helyezte.
A tejek és tejtermékek a KSH teljes inflációs fogyasztói kosarában 3,2 százalékos súllyal jelennek meg, ami azt jelenti, hogy a KSH élelmiszerkosarának több mint 10 százalékát teszik ki ezek a termékek. Egyben, kiemelték, a legfrissebb januári adatok szerint az árfigyelőben megfigyelt élelmiszerek közül kiugróan drágultak a tejek és tejtermékek: a tejek 23, a vajak és vajkrémek 15,5, a tejfölök 14,5, a trappista sajt 12,2, illetve a túrók 9,8 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban.
2025 januárjában Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 206,96 forint/kilogramm volt, ami 3%-os emelkedést jelentett az előző hónaphoz és 26%-os növekedést az előző év azonos hónapjához képest. A zsírtartalom és a fehérjetartalom enyhén romlott, de az alapár 3%-os növekedése kompenzálta ezt. A nyerstej felvásárlása januárban 5%-kal nőtt az előző hónaphoz és 6%-kal az előző év januárjához képest. A nyerstej kiviteli ára 197,52 forint/kilogramm volt, ami 7%-os csökkenést jelentett az előző hónaphoz képest, de 28%-kal meghaladta az előző év januári kiviteli árat. A kiviteli ár 5%-kal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál. A nyerstej kiszállítása januárban 14%-kal csökkent az előző év januárjához viszonyítva.
2025 januárjában az előző hónaphoz képest
- az adagolt vaj (+5 százalék),
- a trappista sajt (+4 százalék),
- a tejföl, az 1,5 százalék és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (egyaránt +3 százalék),
- a gyümölcsös joghurt (+2 százalék) feldolgozói értékesítési ára nőtt,
- míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé (–1 százalék) csökkent.
A KSH adatai szerint
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+15 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (+8 százalék),
- a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (+6 százalék),
- a 20 százalék zsírtartalmú tejföl és a gyümölcsös joghurt (egyaránt +3 százalék),
- a trappista sajt és az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (egyaránt +2 százalék) fogyasztói ára emelkedett,
- míg az adagolt vajé (-1 százalék) csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
Fontos lenne magyar termékeket venni, de van egy kis bökkenő
A magyar termelők és a magyar termékek támogatása fontos (lenne), azonban a szomorú valósághoz bizony hozzátartozik az, hogy sok esetben ezek az élelmiszerek drágábbak az importnál. De mégis, hogyan? Ezzel a kérdéskörrel korábban lapunk is foglalkozott: mint megírtuk, ez azért történhet meg, mert különböznek a termelési körülmények az országok között. Európa legnagyobb tehenészetei a kontinens tengerparti régióiban találhatók, ahol az éghajlat kedvezőbb a szarvasmarha-tenyésztés szempontjából. Ezeken a területeken kiegyensúlyozottabb, hűvösebb az időjárás, szemben a magyarországi nyári forróságokkal.
Emellett a takarmányozás terén is jelentős különbségek mutatkoznak, hiszen, míg Magyarországon főként silókukoricára támaszkodnak, ami aszályos időszakokban nem mindig áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, addig a tengermelléki területeken hatalmas legelők biztosítják az olcsóbb takarmányozást. Ráadásul a külföldi tejüzemek feldolgozási hatékonysága is felülmúlja a hazaiakét, ami igencsak sokat számít a termelést tekintve.