Egyre több a luxusétterem idehaza - mások egy hónapig esznek egy vacsora árából

agrarszektor.hu2025. március 2. 17:27

A 2024-es Michelin Guide Hungary kiadványban rekordszámú, 78 magyar étterem szerepel, köztük két kétcsillagos és nyolc egycsillagos vendéglátóhely. Az őriszentpéteri Pajta étterem idén először nyerte el a rangos elismerést. A Michelin-csillagos éttermek degusztációs menüi 40-90 ezer forint között mozognak - írta a Pénzcentrum.

A válogatásban két kétcsillagos és nyolc egycsillagos étterem mellett 11 Bib Gourmand minősítésű és 5 Green Star elismeréssel kitüntetett vendéglátóhely kapott helyet. A két kétcsillagos étterem, a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand Restaurant a legmagasabb árkategóriát képviseli.

Az egycsillagos éttermek között található a Babel, a Borkonyha Wine Kitchen, a Costes, a Costes Downtown, az Essência, a Rumour by Rácz Jenő, a SALT és az újonnan csatlakozott Pajta.

Az éttermek többsége a modern és hagyományos konyha ötvözésére törekszik, nagy hangsúlyt fektetve a helyi, szezonális alapanyagok használatára. A borpárosítások mellett egyre több helyen kínálnak alkoholmentes italpárosítást is. A Michelin-csillagos éttermek számának növekedése jelentősen hozzájárul Magyarország gasztroturisztikai vonzerejének erősödéséhez, ami pozitív hatással van a helyi gazdaság fejlődésére és az ország nemzetközi megítélésére is - teszi hozzá a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bor, étterem, turizmus, luxus, éttermek, gasztronómia, michelin, vendéglátás,