agrarszektor.hu • 2025. március 17. 09:01
Sándor, József, Benedek idén kicsit eltévesztette a feladatát és meleg helyett hideggel kedveskedik nekünk, olyannyira, hogy helyenként akár komolyabb fagyokat is hozhatnak. A tavaszi fagyok során pedig könnyedén károsodhatnak a már bimbózó, virágzó gyümölcsfajták, mint például a korai sárgabarackok vagy cseresznyék. De, hogyan óvjuk meg a gyümölcsfákat a fagytól?
Komoly fagyok jöhetnek a következő napokban, ami könnyen a gyümölcsösök károsodását is okozhatja. Fontos kiemelni, hogy ha esetleg mostanában tervezzük a gyümölcsfák telepítését (hiszen konténeres fákat bármikor ültethetünk), mindenképpen válasszunk olyan fajtákat, amelyek ellenállóbbak a fagyokkal szemben. Az Időkép összegyűjtött néhány fagyvédelmi módszert, amellyel a termelők óvni szokták a növényeket, gyümölcsfákat, illetve a későbbi termést.
Paraffingyertyák égetése
Az egyik legjobb módszer, mely során fém kannákban több száz gyertyát helyeznek ki a fák, ültetvények tövébe, hogy megakadályozzák a talaj közelében az erősebb fagyok létrejöttét. Igaz, hogy sok munkaerőt igényel, ám szélcsendes időben akár 5 fokkal is melegebben tarthatja a gyümölcsöst.
Füstölés
Nem a leghatékonyabb módszer, azonban igen elterjedt. Ennél az esetnél egy jól füstölő agyag begyújtásával próbálják meg visszatartani a felszín erőteljes lehűlését, ezzel azonban csak néhány fokos melegedést lehet elérni - és nem utolsó sorban nem is túl környezetbarát.
Fagyvédelmi öntözés
Ebben az esetben egy erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel és megvédi az erősebb fagytól a növényeket.
Légkeveréses fagyvédelem
Ilyenkor egy légkeverő berendezéssel a fenti magasabb hőmérsékletű levegővel átkeverik az alsóbb rétegeket. Ez a módszer azonban nem minden időjárási helyzetben alkalmazható, nem a leghatékonyabb, túl sok feltételnek kell teljesülni a megvalósulásához.