Taroltak ezek a magyar pálinkák Közép-Európa egyik legnagyobb versenyén

agrarszektor.hu2025. március 17. 17:02

A hétvégén tartották Közép-Európa egyik legnagyobb szakmai elismertségnek örvendő párlatversenyének ünnepélyes díjkiosztóját az olaszországi Bolzanoban. A Destillata Pramierung 1991 óta a régió meghatározó szakmai megmérettetése, az idei esztendőben 5 országból közel 1000 mintát küldtek a nevezők a zsűri elé. 

A Destillata párlatversenyt 1991-ben indították útjára osztrák agrárkamarai szervezetek azzal a céllal, hogy magas színvonalú szakmai mustra keretében adjanak visszajelzést munkájukról a párlatokat készítő tagjaiknak, valamint felhívják a nemzetközi szakmai közönség figyelmét az osztrák termékekre. Magyarországról első ízben 2004-ben neveztek a versenyre.

A 2025-ös párlatversenyen több magyar tételt is díjaztak. Az Agárdi Pálinkafőzde 16 tétele közül 7 kapott aranyérmet, ezen belül 4 minta a kategóriájában elnyerte Az év párlata címet, 9 termék pedig ezüstéremmel büszkélkedhet. Az összesített versenyben az Agárdi Pálinkafőzde Ezüst minősítést szerzett, maga mögé utasítva Közép-Európa vezető párlat készítőit. Az év párlata címet nyerte el a Miraculum Irsai Olivér Szőlőpálinka, a 2Vulcan érlelt borpárlat, az Érlelt Szilvapálinka és az Agárdi Rum is. Aranyéremmel jutalmazták a Málna Párlatot, az Amphora gint, és a Bodza pálinkát - írja közleményében az Agárdi Pálinkafőzde.

A versenyen a szintén magyar Johanna Kft. 6 tételét is díjazták. A főzde 5 pálinkája és egy likőrje lett díjnyertes a népszerű párlatversenyen: díjat kapott a Gusto Szomolyai Cseresznye pálinka, a Gusto Érlelt Irsai Olivér Szőlőpálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Gusto Bodza pálinka, a Gusto Botaniq likőr és a Gusto Birspálinka.

Címkék:
bor, szőlő, pálinka, párlat, gyümölcs, főzde, pálinkafőzde, magyarország, ausztria, gyümölcspárlat, agárdi-pálinkafőzde, birs, barack, likőr, birspálinka, birsalma,