A világ a sprinterkirályra vár

Agro Napló
Miközben Overdose Angliában lábadozik, a lóversenyzés őshazájában lefutották a harmadik rövidtávú nagydíjat, amely végleg tisztázta, hogy mivel minden komoly versenyt más ló nyert, a trón üres, vagyis a világ továbbra is sprinterkirályra vár. Hacsak az idén Amerikában nem tűnik fel egy újabb klasszis, aki mindenkit legyőz. Most a newmarketi July Cup-ról számolunk be. Szívünknek igen kedves ez a város, hiszen Mikóczy Zoltán itt vásárolta Overdose-t, akitől a PannoniaOverdose.hu a versenyről és lova állapotáról is érdeklődött.

 

Alig egy hónapja Ascotban a rövidebb, 1000 méteres, negyedmillió fonttal díjazott King’s Stand Stakes-t az ausztrál Scenic Blast nyerte, akire a hazai Fleeting Spirit nagyon feljött, de már nem tudta utolérni. Utóbbi az a telivér, aki tavaly a startboxban maradt, amiért vissza kellett fújni a párizsi versenyt. A megismételt futamban ötödik lett, annyira maradva el a nyerőtől, mint októberben Californiában az egymillió dolláros Breeders’ Sprintben, ahol negyedik lett. Az ascoti másik nagy sprintet, a kétszáz méterrel hosszabb 450 ezer fontos Golden Jubilee Stakes-t viszont óriási meglepetésre a teljesen esélytelen, 33 az 1-hez fogadott Art Conoisseur nyerte egy hetedik és egy nyolcadik helyezés után, s mivel még csak hároméves, sokan benne látták a jövő nagy sprinterét.



A PannoniaOverdose.hu tudósítója már akkor figyelmeztette e honlap olvasóit, hogy ez igen kétséges, mert közvetlenül utána hasonló távra jobb idővel nyertek egy hendikepet. A vert mezőnyben volt a dél-afrikai repülőgép, JJ The Jet Plane, és az ausztrál tenyésztésű Sacred Kingdom, Hong Kong szemefénye, akik a negyedik-ötödik helyen osztoztak. A legjobb amerikaiakon kívül csak a tízéves Takeover Target hiányzott, akit a verseny előtt jelentettek le, és a tavasszal csúnyán leszerepelt francia Marchand d’Or, a tavalyi párizsi nyerő. No meg a mi lovunk, ezért kíváncsian vártuk, mit hoz Newmarketben Európa legmagasabb díjazású sprintversenye, a July Cup, amely több mint félmillió fontjával természetesen ismét starthoz állította a talpon lévő legjobbakat.



A nagy favorit az Európában maradt Scenic Blast volt, akit 11 a 8-hoz adtak, utána következett Paco Boy 9 a 2-höz. Utóbbi inkább 1400 felett fut jól, vagyis már középtávon tartozik a világ legjobbjai közé, a tavalyi párizsi nagy lóversenynapon is ő nyerte Soumillonnal az 1400 méteres Prix de la Foret-t, amellyel Mikóczy Zoltán is kacérkodott, hátha nem hosszú Dózinak. Paco Boy utána alaposan lemaradt Dubaiban, ahol a négymillió dolláros mamutdíjazású versenyben rossz nyolcadik lett a világ akkor legjobb lovának kikiáltott Gladiatorus mögött, ám Ascotban alaposan visszavágott, ahol simán nyert 1600-ra, míg Gladiatorus húsz hosszra volt mögötte. Harmadik helyen a dél-afrikai lovat fogadták 13 a 2-höz, csak utána következett a két hazai reménység, Art Conoisseur és Fleeting Spirit 12 az 1-hez. Az öreg ausztrál heréltet, Takeover Targetet pedig csupán 16 az 1-hez tudták elképzelni.



A 6 furlongos, azaz 1200 méteres versenyt végül ötnegyed hosszal Fleeting Spirit nyerte 1.09.58-as idővel a hatodik játék, Abdullah herceg lova, Main Aim előtt, harmadik JJ The Jet Plane, negyedik a sokáig utolsó helyen galoppozó, későn jövő Paco Boy. Bár a zsűri sokáig gondolkodott, mert Fleeting Spirit össze-vissza tört a cél előtti dombra menet.



Az ausztrálok közül az egyik hátsó lábán középcsont-töréssel célba érő, trénere szerint utoljára futó Takeover Target hetedik lett, Scenic Blast csak tizedik. Art Conoisseurral valami történhetett, mert hiába ostorozták erősen, végig hátul galoppozott, majd feltartva úgy lett tizenkettedik, hogy ennyi hosszra volt az előtte lévőtől. Mindenesetre Tom Queally jól döntött, hogy most nem rá ült, mint Ascotban, mert így Fleeting Spirit élete első Group 1-es versenyét nyerhette vele. A zsoké a verseny után ezt mondta: a kiugrás után senki sem akart elmenni, ezért viszonylag lassú volt a tempó, ekkor jobbról elkezdtem ostorozni, mire balra ment, ezért vissza kellett fognom, majd jobbra húzott, utána ismét balra, végül a célhoz közeledve egészen jó helyen voltam, lovam pedig csodálatra méltóan hozta magát.



A 2009-es July Cup, ahogy a tévénézők láthatták.



A verseny szemből, ahogy a versenybírák látták.

 

Mindez meglehetősen finom fogalmazás, mert ha nem dönti fel a mellette lévő két lovat, akkor a két helyezett közül nyer az egyik. A négyéves kancát 35 ezer euróért vették éves csikóként, majd fél év múlva a négyszereséért, 90 ezer guinea-ért adták tovább. Mindezeket annak a reményében közöljük, hogy az újdonsült magyar lóversenyrajongók, akik persze elsősorban Overdose-ért szorítanak, lassan megismerkednek ezekkel a nevekkel, mert nagyon reméljük, hogy Dózi, gyógyulása után talán már az ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal ebben a társaságban fog futkározni.

 

 





A versenyről megkérdeztük Mikóczy Zoltánt, aki azt mondta, hogy a kancának sok lehetett a domb, s a háromszori oldalra törés miatt minden más helyen simán kidobták volna. Ezek után természetesen lova mostani állapotáról érdeklődtünk.







Legutóbb azzal búcsúztunk a PannoniaOverdose.hu olvasóitól, hogy elutaztok Pulboroughba, ahol egy komoly orvosi konzílium fogja Overdose sérült lábát vizsgálni...



Csak egy kisebb bonyodalom után sikerült útra kelnünk. Ugyanis Dózi útlevelét felküldték a France Galop központjába, Párizsba, és mivel múlt hét kedden július 14-e, azaz állami ünnep volt Franciaországban, ezért egy napot csúszott Dózi átszállítása. Vissza kellett utaznom Párizsba, majd már szerda reggel, a személyesen átvett útlevéllel a kezemben Caen-ban, a kikötő közelében csatlakoztam Overdosehoz, Budinszki Barbihoz és a szállítóhoz. A hajóutat már együtt tettük meg, csütörtök reggel érkeztünk Pulboroughba, és egy kis pihenés után, délben vizsgálta meg Dózi lábát az orvosi konzílium. Az ultrahang semminemű komoly, aggodalomra okot adó sérülést nem mutatott ki Overdose jobb első lábán. Az állatorvosok egymással egyetértve további 3-4 hetes, nagyon kímélő pihenést javasoltak. Ha az augusztus közepi vizsgálaton teljesen tünetmentes lesz, akkor kezdődhet meg majd a fokozatos terhelése és versenyre történő felkészítése.



Továbbra is az a terv, hogy hetente jártok ki Overdosehoz Ribárszki idomárral és az állatorvossal, vagy többet bízol a helyiekre?



Ami a munkát illeti, az minden esetben velünk egyeztetve, és a tervek szerint valamelyikünk jelenléte mellett folyik majd. A következő orvosi állapotfelmérést pedig augusztus közepére tervezzük. Pontos időpont még nincs.





Overdose tehát egy hónapot pihen...



A lábát legalábbis kíméli. Szombaton úszott először, kíváncsian várjuk, hogy mennyire barátkozik meg vele. Így ugyanis a sérült lába terhelése és erőltetése nélkül lehet javítani a kondícióját.



Forrás: PannoniaOverdose.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?