Kajszira nyit a külpiac

Agro Napló
Idén úgy néz ki, a kései magyar kajszit termesztők megvetik lábukat a nemzetközi piacon. Forrás: BAON.hu

 

Lassan ugyan, de évről évre csökken a kajszi termőterülete hazánkban. Most az aszály nagyon megviselte az ültetvényeket, a Duna–Tisza közén helyenként a 10-20 százalékot is elérte a tőpusztulás. Mégis tartósan nyomott a kajszi piaci ára függetlenül attól, hogy bőséges vagy szűkös a termés. Idén úgy néz ki, a kései magyar kajszit termesztők megvetik lábukat a nemzetközi piacon – hangzott el a Gyümölcstermesztési Kutató-fejlesztő Intézet Dél-Pest megyei kajszibarack-bemutatóján.



A Homokhátságon régi hagyományokkal bíró kajszitermesztésből ma is jó néhány család próbál megélni. Nem nélkülözhetik a több évtizedes nemesítési eredmények, a hazai és külföldi fajták ismeretét.

Dr. Kerek Mária Magdolna, az intézet tudományos főmunkatársa szerint a magyarországi kajszi versenyképes gyümölcs a nemzetközi piacon. A későn érő fajtákat mindig több európai országban keresik. Ebből az következik, hogy azok a termesztők járnak jobban, akik megfelelő fajtaválasztékkal július végéig tudják kinyújtani a szüret idejét.

Érdeklődés mutatkozik a magyarországi sárgabarackra az olasz, az osztrák, a dél-német, a cseh, a szlovén és az orosz piacokon.



A kajszinál is igaz azonban, hogy a haszon elsősorban a kereskedőknél csapódik le, és nem a termesztőknél. Kevésbé vannak kiszolgáltatva a termelő-, értékesítő szövetkezetek, ám ezek gyümölcspiaci részesedése még mindig igen kicsi, tizenöt-húsz százalék között mozog. Szövetkezeti értékesítéssel – levonva a betakarítási, szállítási költségeket – idén 200-220 forint maradt a termesztőknél. Igaz, a kései fajták szinte maguk eladták gyümölcsüket, mert szépek a szemek, épp az érésbe forduláskor érkeztek a kiadós esők.

A kajszival leginkább az a baj, hogy évenként nagyon ingadozik a hozama.

 

Forrás: www.agrarhirek.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?