Pellet és brikettgyártósorok EU támogatással

Agro Napló
Az októbertől megnyíló népszerű pályázat: Mikrovállalkozások fejlesztése 5000 fő alatti településeken - kitűnően alkalmas pellet vagy brikettgyártó üzemek létrehozásának támogatására. A megejelenést nem kell megvárni, hiszen a tavalyi rendelet alapján lehet idén is benyújtani a pályázatot. Október elején tehát már kész pályázati anyagot kell benyújtani, árajánlatokkal, tervdokumentációkkal.

 

A pályázat segítségével műszaki berendezések és eszközök beszerzéséhez, ingatlanépítéshez és -korszerűsítéshez, valamint minőség- és környezetirányítási rendszerek bevezetéséhez igényelhetnek forrást a mikrovállalkozások. Az elnyerhető támogatás összege 1 és 50 millió forint között lehet, ezen belül a kisléptékű infrastruktúra-fejlesztésre maximum 5 millió forint a minőségirányítási rendszer bevezetésére maximum 2 millió forint számolható el. A már megszokott feltételek szerint itt sem a teljes projektösszegre nyerhető el a támogatás: hátrányos helyzetű térségekben a teljes elszámolható kiadás 65 százalékára, egyéb esetben 60 százalékra lehet pályázni. A pályázat kedvezményezettjei olyan cégek lehetnek, amelyek a kis- és középvállalkozásokról szóló törvény alapján mikrovállalkozásnak minősülnek, azaz 10 dolgozónál kevesebbet foglalkoztatnak, és az éves árbevételük nem éri el az 500 millió forintot. Fontos feltétel az is, hogy - mivel a vidékfejlesztési támogatás kizárólag az 5000 fő alatti településen, vagy 100 fő/km2 népsűrűség alatti területekre irányul - a vállalkozások ilyen területen kell, hogy megvalósítsák az érintett beruházásaikat.







A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) tükörpályázatához képest jelentős könnyebbség, hogy a pályázó cégeknek nem kell legalább két lezárt üzleti évvel rendelkezniük, tehát induló vállalkozások is ringbe szállhatnak a forrásokért. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy tevékenység tekintetében akad néhány terület, amely kizárásra került a támogatásból; ilyenek a mezőgazdasági tevékenység, a turisztika, bányászat, jármű- és üzemanyag-kiskereskedelem, nagykereskedelem, valamint a pénzügyi vagy ingatlanforgalmazási szolgáltatás.







A GOP technológiafejlesztési pályázatához hasonlóan, itt is szükséges árbevétel-növekményre vállalást tenni. A főszabály az, hogy a pályázat benyújtásának évében tervezett bázis árbevételhez képest a következő három évben realizált összárbevétel el kell hogy érje a megítélt támogatás 1,2-szeresét.



A beérkező projekt javaslatokat pontozásos rendszerben értékelik.



Az elbírálásnál értékelik, hogy



- az üzleti terv alapján a projekt megtérülhet-e;

- indokolt-e a tervezett fejlesztés;

- milyen előnyökkel jár a beruházás, főleg a szakképzettség, a minőségirányítás, a megújuló energia-hasznosítás, a foglalkoztatás-bővítés tekintetében;

- mekkora az érintett település lélekszáma, illetve hátrányos helyzetű térségben valósul-e meg a beruházás.





Érdemes már most megkezedeni a felkészülést, mert nagy az igény és csak annak van esélye, aki időben benyújtja a megfelelően előkészítet támogatási kérelmét.







A támogatást szabályozó FVM rendelet innen elérhető.



Alternatív Energia 08-03

Forrás: http://www.fataj.hu/2009/08/251/200908251_PelletBrikettGyartosorokTamogatasa.php

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?