Összeomlott a bodza piaca

Agro Napló
A meggyet annak idején a magyar kertészet korlátlan lehetőségeként hirdették. Nem lett az. Hasonlóan jártunk a bodzával is. Ne hagyjuk a bodzát a többi gyümölcs sorsára jutni! – hangzott a jajkiáltás még a szüret előtt. Most úgy tűnik, összeomlott a bodza piaca is. Mintha titokzatos kezek kevernék az ördög bibliáját a színfalak mögött.

 

- A vevők minőségi elvárásához a többmenetes szüret, illetve a megfelelő beltartalom biztosítása szükséges – magyarázza Csizmadia György, a BOTÉSZ elnöke. - Ezt megpróbáljuk kielégíteni, és reméljük, hogy ez viszonzásra talál az árakban.



- A terméskilátások nem olyan jók, mint ahogyan a vevők gondolják. Az aszály mély nyomokat hagyott az ültetvényekben, ám a szüretet megelőző esőktől valamelyest rendbejöttek a növények.



- De korántsem lesz rekordtermés. Örülni fogok annak, hogy ha a tavalyi termésszintet elérjük. Az árak nagyon képlékenyek. Többen megfogalmaznak vágyakat, és óhajokat, mind a gyárak részéről, mind a termelők részéről. Hát e között majdnem kettős szorzó van. Valahol a kettő között meg fog állni. Én azt gondolom, hogy 60-70 forint között el fog indulni az ár. Az lesz egy nagyon nagy kérdés, hogy az igényekhez és a minőséghez képest milyen lesz a felhozatal. És nagyon nagy kérdés a minőség.



A naszályi Kádár Ferenc hét hektáron termeszt a bodzát.

- Még akartam telepíteni, de látva az idei körülményeket, meggondolom, hogy még telepítek-e egyáltalán – kesereg a gazda. - Ha az árak ilyen alacsonyak lesznek, akkor nem érdemes vele foglalkozni. Ráadásul az idén a minőséget sokkal jobban megkövetelik, mint az előző években. Ha az időjárás nem változik, akkor a cukortartalom nem lesz akkora, mint amit elvárnak tőlünk.



Ahogy a szőlőnél mérik a mustfokot, a bodzánál is megvan az a refrakció, az a brix-érték, amit elvárnak a felvásárlók. Alapvetően a bodza 12 cukorfokra, vagy brix-fokra érik be. A magyarországi éghajlati körülmények, ha kedvező a csapadék illetve a hőmérséklet, akkor ez 13-asra, 14-esre is be tud sűrűsödni, be tud töppedni, míg az osztrákoknál ez csak 12-es. Ha mindenben nem is, ebben akár versenyképesek is lehetnénk. Csak azok a titokzatos kezek ne kevernék az ördög bibliáját.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Osszeomlott_a_bodza_piaca

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03