Tíz napos csúszásban a szarvasbőgés

Agro Napló
A száraz augusztusnak köszönhetően később kezdenek bőgni a szarvasok, mint az átlagos években. Ideális időjárás mellett szeptember 5. és 20. között a legintenzívebb az erdei koncert, most azonban mintegy 10 napos csúszás figyelhető meg a párzási viselkedésben.

 

Szeptember elején augusztus közepi-végi állapotban vagyunk – mondta Dr. Buzgó József, a SEFAG Zrt. vadászati ágazatvezetője. Mindez persze rányomja bélyegét a vadászat eredményességére is.



A társaságnak már tavaly szeptemberben sikerült eladni a bikák kilövési jogának majdnem 50 százalékát, a sok visszajáró vendégnek köszönhetően. A maradék nagy részét is tudták értékesíteni vásárokon, interneten keresztül. A vendégek száma azonban csak 80-88 %-os lefedettséget biztosít – hangsúlyozta az ágazatvezető. Hozzátette, a szomszédos, nem állami vadásztársaságoknál ez a szám sokszor csak 50-60%.



Mindez leginkább a gazdasági világválság következménye, ami olyan kedvezőtlen piaci magatartást is elindított, hogy a vendégek elkezdtek alkudozni, illetve keresik az olcsóbb vadat. Sok esetben 30-40 százalékos árkedvezményt is kérnek, s míg egy állami cég legtöbbször tudja tartani árait, a kisebb társaságoknál ez nagy gondot jelent.



Buzgó József elmondta, az igazán értékes trófeájú gímbikáikat leginkább a német és osztrák vendégek ejtik el, de érkeznek vadászok Somogyba Dániából, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Svédországból, Franciaországból és Belgiumból is. Az utóbbi 3-4 évben megjelentek a szlovák és ukrán vadászok is.



A Dr. Buzgó Józseffel készült beszélgetés ITT hallgathatják meg.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/tiz_napos_csuszasban_a_szarvasboges



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03