Rövidhírek az USA-ból és Kanadából

Agro Napló

Az Egyesült Államok megfellebbezte az US International Court Gilda v US ügyben hozott döntését, mely szerint a hormonkezelt szarvasmarha-ügyben hozott büntetővámok 2007. július 29-én lejártak meghosszabbítás hiányában.





Röviddel Obama elnök ghánai útját követően Hillary Clinton külügyminiszter is afrikai körúton[1]vesz részt 2009. augusztus 3-14-e között. Clinton augusztus 5-én beszédet mondott a 8. US-Afrikai Szub-Szaharai Kereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Fórumon (AGOA Fórum), melynek kiemelt üzenete volt az USA segélyezési politikájában történő hangsúlyváltás. A külügyminisztert elkísérte Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter – aki Clintonnal és a kenyai mezőgazdasági miniszterrel közös sajtótájékoztatót is tartott a Kenyai Mezőgazdasági Kutató Intézetben (Kenya Agricultural Research Institute – KARI) -, Nita Lowey és Donald Payne kongresszusi képviselők, valamint az USA kereskedelmi képviselője, Ron Kirk is.





A kanadai szövetségi kormány átfogó szerkezetátalakítási programot hirdetett meg a sertéságazat számára. A program részeként létrehoztak egy 17 millió dolláros Nemzetközi Sertéshús Marketing Alapot, melyből külpiaci kutatást és promóciót finanszíroznak. Kormányzati garanciával rövid- és hosszútávú hitelprogramokat indítanak üzleti tervük alapján életképes vállalkozások számára. Egy külön Sertésfarm Átalakítási Program 75 millió dolláros kerettel támogatást nyújt azok számára, akik legalább három évig fel kívánnak hagyni a sertéstartással.





Augusztus közepe óta újra exportálható kanadai marhahús Panamába, miután a közép-amerikai ország ekvivalensként elfogadta a kanadai állategészségügyi és húsellenőrzési rendszert.





[1] Kenya, Dél-Afrika, Angola, Kongó, Nigéria, Libéria és Zöld-foki Köztársaság.

Dr. Tóth Attila

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03