Arany Ősz kiállítás

Agro Napló
2009. október 9-12. között tizenegyedszer rendezték meg Moszkvában az "Arany Ősz" elnevezésű nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítást. Ez a seregszemle hagyományosan a betakarítás végéhez igazított, a mezőgazdaságban dolgozó emberek millióinak ünnepe is egyben, ahol bemutatásra kerülnek az orosz agráripari komplexum fejlesztésének perspektívái ugyanúgy, mint az agrártermékek világkereskedelmében aktívan részt vevő orosz termelők és gyártók termékei.

 

A hivatalos megnyitó ceremónián beszédet mondott az orosz miniszterelnök-helyettes, Viktor Zubkov és Moszkva főpolgármestere, Jurij Luzskov, s jelen volt az orosz mezőgazdasági miniszter, Jelena Szkrinnyik is. A kiállítás tematikailag 6 részre került felosztásra, Agrotek Rosszija - gépek és berendezések, Orosz Régiók, Külföldi kiállítók, Állattenyésztés, Berendezések az élelmiszer és feldolgozóiparhoz és Alternatív energia témákban. A seregszemlét kísérő programokkal, termékversenyekkel, szimpóziumokkal és tematikus fórumokkal színesítették a szervezők.



Az immáron hagyományosnak mondható mezőgazdasági fesztiválon a tradíciók szerint elsősorban az oroszországi mezőgazdasági termelők, nagy agrárterületek mutatkoznak be, idén több mint 50 régió képviseltette magát. Az „Orosz Régiók és Külföldi Országok” kiállítás rész a régiók és az országok közötti együttműködés fontosságát hivatott bemutatni a kereskedelem, a kultúra és a turizmus területén. Ezáltal közelebb kerülnek egymáshoz a megyék, a régiók és a köztársaságok, új perspektívák nyílnak meg az egymás közötti cserekereskedelemre csakúgy, mint a külföldi termelőkkel és felhasználókkal.



A kiállításon nagy hangsúlyt kapott az orosz mezőgazdaság gépekkel és berendezésekkel való ellátottsága, melyre a kiállítási területen biztosított nagy pavilonok és a szabad ég alatt lévő hatalmas területek jó lehetőséget adtak. A rendezvényen az orosz régiók mellett a világ minden tájáról összesereglett 29 ország közel 2500 cége számtalan mezőgazdasági gépet és berendezést, terméket, technológiát mutatott be 55000 négyzetméteren.



Magyarországról idén sajnos csak két vállalat vett részt a kiállításon, mintegy 12 m²-en jelentek meg ajánlataikkal a Woodstock Kft. és az Agrota-2L Kft. A Woodstock céget Marosi Gábor vezérigazgató, az Agrota-2L vállalatot pedig Virág László igazgató képviselte, jelen volt még a Magyar Vetőmagtermelők Szövetségének elnöke, Takács Géza.



Az "Arany Ősz" kiállításra Gőgös Zoltán FVM államtitkár vezetésével magyar agrárdelegáció érkezett, és részt vett a rendezvényhez kapcsolódó hivatalos programokon. A delegáció a rendezvényt megelőző koncerten és fogadáson, valamint a helyszínen találkozott és tárgyalásokat folytatott több magas-rangú mezőgazdasági vezetővel (J. B Szkrinnyik miniszter asszonnyal, Sz.A. Dankvert úrral a Szövetségi Állategészségügyi és Növényvédelmi Szolgálat vezetőjével, J. B. Belijjel, a Sztavropol megyei miniszterelnök-helyettessel, megyei mezőgazdasági miniszterrel V. F. Volkovval, a Penza megyei miniszterelnök-helyettessel mezőgazdasági miniszterrel, A.L. Zlocsevszkijjel, az Orosz Gabonaszövetség elnökével, valamint a Moszkvai Kormány Élelmiszertartalékok Igazgatóságának helyettes vezetőjével V.N. Olhovojjal) A megbeszéléseken a már meglévő együttműködés továbbfejlesztéséről, egyes konkrét projektek megvalósításának felgyorsításáról volt szó.



A tárgyalások szüneteiben szintén alkalom nyílt találkozni és sikerült rövid megbeszélést folytatni az ukrán agrárpolitikai tárca helyettes vezetőjével, O.O Sevcsenkóval, valamint a litván és lett delegációkkal.





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?