134/2009. (X. 14.) FVM rendelet

Agro Napló
a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról szóló 161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet módosításáról

 

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) és b) pontjában, a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés b), d), e), g), h), i), j), m) pontjaiban, valamint a hegyközségekről szóló 1994. évi CII. törvény 65. § b) és c) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. § A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról szóló 161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (2)-(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:



„(2) A mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről (az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet), 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: Tanácsi rendelet) 103k. cikk szerint elkészített és az Európai Bizottság részére benyújtott Nemzeti Támogatási Program 1. számú mellékletében foglaltaknak megfelelően a 2009/2010. borpiaci évre vonatkozóan az e rendelet alapján kifizethető támogatási keretösszegről az agrárpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) tájékoztatja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (a továbbiakban: MVH), amely a keretösszegről közleményt tesz közzé.



(3) A támogatási keretösszeg meghatározásakor a forintra történő átszámítást a támogatás kifizetésének borpiaci éve első napján érvényes, az Európai Központi Bank által jegyzett forint/euró átváltási árfolyam alapján kell elvégezni.



(4) Az MVH a kifizetéseket úgy teljesíti, hogy 2010. október 15-ig az összes kifizetés átlaga a 12 500 euró/ha összeget ne haladja meg.”

2. § (1) Az R. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



„(1) A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a hegyközségi tanács Borvidéki tervet készítsen a 3. számú melléklet szerint.”



(2) Az R. 5. § (2) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Borvidéki terv tartalmazza:]

„a) tevékenységenkénti bontásban a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 98/2009. (VII. 30.) FVM rendeletben engedélyezett kategóriába sorolt, illetve a borvidéki rendtartás szerinti azon szőlőfajtákat, amelyekre támogatás igényelhető,”



(3) Az R. 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A fajtalista összeállításánál, illetve a művelésmódok meghatározásánál figyelembe kell venni azokat az ökológiai, termesztéstechnológiai feltételeket, amelyek alapján biztosítható a magasabb minőségi követelményeknek való megfelelés vagy a nagyobb piaci keresettségű borászati termék készítése. A Borvidéki tervben szerepeltethetők azok a szőlőfajták is, amelyeket a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 2. § 9. pontjának megfelelően a minőségi bortermelést szolgáló kísérleti ültetvény létesítésére szánnak.”



(4) Az R. 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szerkezetátalakítás során kialakítható sortávolság nem lehet kevesebb 1 méternél, illetve több 3,5 méternél. A szerkezetátalakítás során kialakítható tőtávolság nem lehet kevesebb 0,6 méternél, illetve több 1,2 méternél. Ikersoros ültetvények esetén az átlagos sortávolságot kell figyelembe venni.”

3. § Az R. 6. § (2)-(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:



„(2) A HNT a véleményével ellátott Borvidéki tervet minden év május 15-ig átadja a miniszter részére jóváhagyásra.



(3) Az 5. § (2)-(6) bekezdéseiben foglaltaknak nem megfelelő Borvidéki tervek hiányosságainak pótlására 2010. június 30-ig van lehetőség. A Borvidéki terveket a miniszter hagyja jóvá, és a miniszter döntését 2010. július 15-ig közli az MVH-val és HNT-vel. A miniszter által jóvá nem hagyott Borvidéki tervek alapján támogatás nem igényelhető.



(4) Az MVH a Borvidéki terveket a miniszter döntésének közlését követő hét munkanapon belül a honlapján közzéteszi.” 

4. § Az R. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Egyéni tervben szerepeltetni kell a hegybíró arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy az Egyéni terv megfelel a Borvidéki tervben foglaltaknak.” 

5. § Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:



„8. § (1) Támogatási, illetve előzetes kifizetés iránti kérelmet nyújthat be az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki (amely) a szerkezetátalakításban részesíteni kívánt (részesített) ültetvény használója.



a) a kérelmező azonosításához szükséges adatok (ügyfél regisztrációs szám, név, cím, kapcsolattartási információk);

b) a tevékenység megjelölése;

c) a tevékenységgel érintett ültetvény részletezése (borvidék, helység, helyrajzi szám, a helyrajzi számhoz tartozó telepítési engedély száma, a tevékenységgel érintett területnagyság);

d) a tevékenység végrehajtása során elvégzett műveletek. (3) Az előzetes kifizetés iránti kérelem az alábbi adatokat tartalmazza:



(2) A támogatási kérelem az alábbi adatokat tartalmazza:

a) a kérelmező azonosításához szükséges adatok (ügyfél regisztrációs szám, név, cím, kapcsolattartási információk);

b) a tevékenység megjelölése;

c) nyilatkozat a támogatási kérelem következő borpiaci évre történő átviteléről;

d) a tevékenységgel érintett ültetvény részletezése (borvidék, helység, helyrajzi szám, a helyrajzi számhoz tartozó telepítési engedély száma, a tevékenységgel érintett területnagyság);

e) a tevékenység végrehajtása során elvégezni kívánt műveletek.” 

6. § (1) Az R. 9. § h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Nem igényelhető támogatás az olyan ültetvényre,]

„h) amelyet nem érvényes vagy hatályos telepítési engedély alapján telepítettek,”



(2) Az R. 9. §-a a következő k) ponttal egészül ki:

[Nem igényelhető támogatás az olyan ültetvényre,]



„k) amelyre vonatkozóan kiállított telepítési engedélyhez igénybe vett újratelepítési jog termőhelyi kataszteri osztálya vagy pontértéke az MVH által vezetett, külön jogszabály által meghatározott nyilvántartásban nem szerepel.” 

7. § (1) Az R. 10. § (2) és (3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:



„(2) A támogatási kérelmeket 2009. december 1. és 2010. április 30. közötti időszakban lehet benyújtani, a benyújtás időpontjának a kérelem postára adásának napja minősül.



(3) A kérelmeket az MVH Központ honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani.”



(2) Az R. 10. § (4) bekezdésének j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A támogatási kérelemhez csatolni kell:]



„j) szaporítóanyag-felhasználás esetén a felhasznált szaporítóanyagra vonatkozó származási igazolás másolatát,”



8. § Az R. 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A 16. § (4) bekezdése szerinti két borpiaci év alatt történő végrehajtás esetén a második borpiaci évre benyújtott kérelemhez nem kell mellékelni a 10. § (4) bekezdés a)-f) és h) pontjaiban meghatározott dokumentumokat.”



9. § Az R. 12. § (2) és (3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:



„(2) Az előzetes kifizetés iránti kérelmeket 2009. december 1. és 2010. április 30. közötti időszakban lehet benyújtani, a benyújtás időpontjának a kérelem postára adásának napja minősül.



(3) A kérelmeket az MVH Központ honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani.”



10. § Az R. 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:



„14. § (1) A biztosíték-feloldás iránti kérelmeket egy eredeti példányban postai úton az MVH PKI részére kell benyújtani.



(2) A biztosíték-feloldás iránti kérelmek benyújtásának határideje az előzetes kifizetést követő második borpiaci év vége. A benyújtás időpontjának a kérelem postára adásának napja minősül, a benyújtási határidő elmulasztása esetén a biztosíték teljes összege visszatartásra kerül.



(3) A biztosíték-feloldás iránti kérelmeket az MVH Központ által rendszeresített és honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani, amely az alábbi adatokat tartalmazza:



a) a kérelmező azonosításához szükséges adatok (ügyfél regisztrációs szám, név, cím, kapcsolattartási információk);

b) a feloldani kívánt biztosíték részletezése (a feloldani kívánt biztosíték MVH határozatának vonalkódja, a feloldani kívánt biztosíték összege).



(4) A biztosíték-feloldás iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a tevékenységek végrehajtását követő állapotra vonatkozó ültetvényleltárt a 6. számú melléklet szerint,

b) szaporítóanyag-felhasználás esetén a felhasznált szaporítóanyagra vonatkozó származási igazolás másolatát,

c) a kérelmezőnek a 7. számú melléklet szerinti nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a biztosíték-feloldás iránti kérelem jóváhagyása esetén kéri a készpénz biztosíték visszautalását, bankgarancia esetében annak megszüntetését, és az eredeti példány visszaküldését.



(5) Az MVH a biztosíték feloldásáról a helyszíni ellenőrzést követő 30 munkanapon belül dönt.”



11. § Az R. 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 2. § c)-d) pontjai szerinti tevékenységekhez tartozó tőkepótlás műveletre kizárólag abban az esetben adható támogatás, amennyiben a pótolt tőkék aránya meghaladja az ültetvény tőkeállományának 5%-át.”



12. § Az R. 21. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki és az eredeti (2) bekezdés számozása (3) bekezdésre változik:

„(2) A támogatási keret túligénylése esetén, az (1) bekezdésben meghatározottakra tekintettel, a keretkimerülés napján beérkezett kérelmek közötti sorrend a kérelmekben szereplő területnagyság növekvő sorrendjével azonos.”



13. § Az R. 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:



„22. § (1) Amennyiben a 2009/2010. borpiaci év vonatkozásában benyújtott kérelmek alapján az összesített támogatási igény a 4. § (2) bekezdésben meghatározott keretösszeget meghaladja, úgy a keretösszegen felüli, jogos támogatási igényt tartalmazó, a 10. § (2) bekezdésben jelölt határidőig beérkező támogatási kérelmek kapcsán a kifizetésre 2010. október 16. után kerül sor a 2010/2011. borpiaci évre meghatározott keretösszeg terhére.



(2) A 2009/2010. borpiaci évre meghatározott keret kimerülése esetén a keretösszegen felül, a 12. § (2) bekezdésben jelölt határidőig beérkező előzetes kifizetés iránti kérelmek a következő borpiaci évre átvihetőek az előzetes kifizetés iránti kérelemben feltüntetett nyilatkozat alapján. A kifizetésre 2010. október 16. után kerül sor a 2010/2011. borpiaci évre meghatározott keretösszeg terhére.



(3) Amennyiben a kérelmező az előzetes kifizetés iránti kérelemben nem nyilatkozik arról, hogy a 4. § (2) bekezdésében megállapított támogatási keret kimerülése esetén kérelmét a következő borpiaci évre vonatkozóan is fenntartja, úgy a kereten felüli előzetes kifizetés iránti kérelem elutasításra kerül.



(4) A 21. § (1) bekezdés figyelembevételével a 2009/2010. borpiaci évre átvitt kérelmek előnyt élveznek a 2009/2010. borpiaci évben benyújtott kérelmekkel szemben.



(5) A 2009/2010. borpiaci évre meghatározott keret kimerülése esetén a kereten felül benyújtott előzetes kifizetés iránti kérelmek tekintetében az előzetes kifizetés iránti kérelemhez mellékelt, a 12. § (4) bekezdés i) pontja szerinti biztosíték visszaszolgáltatását kérheti az ügyfél az előzetes kifizetés iránti kérelem átvitelére vonatkozó döntés jogerőre emelkedését követően.



(6) A 2010/2011. borpiaci évre átvitt kérelmek előzetes kifizetési kérelmek elbírálása során az MVH a 12. § (4) bekezdés i) pontja szerinti biztosíték hiánya esetén a kérelmezőt hiánypótlásra szólítja fel. A hiánypótlást a felszólító végzés közlésétől számított 8 munkanapon belül kell teljesíteni.”



14. § Az R. 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az e rendelet szerinti nyomtatványokat, a nyilatkozatmintákat, a vázrajzokat, valamint az ültetvényleltár mintáját az MVH honlapján letölthető formában közzéteszi legkésőbb 2009. december 1. napján.”



15. § (1) Az R. 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) Az R. 3. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

(3) Az R. 6. számú melléklete helyébe e rendelet 3. számú melléklete lép.

(4) Az R. e rendelet 4. számú melléklete szerinti 7. számú melléklettel egészül ki.



16. § A szőlőtermelési potenciálról szóló 86/2009. (VII. 17.) FVM rendelet [a továbbiakban: 86/2009. (VII. 17.) FVM rendelet] 4. § (4) bekezdésének g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:



[A kérelemhez csatolni kell:]

„g) telepítési, pótlási, fajtaváltási engedély iránti kérelemhez a külön jogszabályban előírt - öt évnél nem régebbi - ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi terv másolatát, amely gyökérnemes (saját gyökerű) szaporítóanyag felhasználása esetén tartalmazza a talaj filoxéra ellenállóságának igazolását;”



17. § (1) A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet [a továbbiakban: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet] 61. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A 31. § (2) bekezdését a 67. § (1) bekezdésében meghatározott borok esetében 2010. január 1-jétől kell alkalmazni.”



(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 10. és 11. számú mellékleteiben a „479/2008/EK tanácsi rendelet IV. számú melléklete” szövegrész helyébe az „1234/2007/EK tanácsi rendelet XIb. melléklete” szövegrész lép.



18. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.



(2) Az. R. 5. § (2) bekezdésének b) pontja, a 10. § (4) bekezdésének k) pontja, a 19. §, valamint a 19. §-t megelőző alcím, 20. § (1) bekezdése, a (2) bekezdésének a)-b), t), v) pontja, a 86/2009. (VII. 17.) FVM rendelet 4. § (4) bekezdésének f) pontja, továbbá a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. és 14. számú mellékleteiben a „- ha nem megfelelt, akkor legyen indoklás!” szövegrész hatályát veszti.



(3) A 11. §, valamint a 15. § rendelkezéseit e rendelet hatálybalépését követően benyújtott kérelmekre kell alkalmazni.



(4) Az 1-17. §, az 1-4. számú mellékletek, valamint a (2) bekezdés e rendelet hatálybalépését követő harmadik napon hatályát veszti. E bekezdés e rendelet hatálybalépését követő negyedik napon hatályát veszti.



19. § Ez a rendelet a következő közösségi előírások végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:



a) az egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről”) szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet 103q. cikke, valamint



b) a borpiac közös szervezéséről szóló 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a támogatási programok, a harmadik országokkal folytatott kereskedelem, a termelési potenciál és borágazat ellenőrzése tekintetében történő végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. június 29-i 555/2008/EK bizottsági rendelet 6-10. cikke.



Csatolt dokumentumok:

A jogszabály mellékletei (RTF)



Kapcsolódó cikkek:

161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet 







Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?