135/2009. (X. 14.) FVM rendelet

Agro Napló
A szeszesital-piac ellátását szolgáló újbor lepárlásához a 2009/2010. borpiaci évben nyújtott támogatás feltételeiről

 

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

A támogatás jogosultja

1. § Támogatást igényelhet az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: kérelmező), aki vagy amely:



a) saját termelésű, vagy vásárolt, 2009. évben Magyarországon termett szőlőből általa készített borát szeszfőzdével vagy mezőgazdasági eredetű termékek lepárlását kereskedelmi céllal végző alkoholtermék adóraktárral (a továbbiakban: lepárlóüzem) kötött szállítási szerződés (a továbbiakban: szerződés) alapján lepárlásra beszállítja és



b) telephelyén működő természetes személy, gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó ellen a borászati hatóság a 2007/2008., a 2008/2009. vagy a 2009/2010. borpiaci év során az alábbi jogerős intézkedések egyikét sem foganatosította:



ba) a borászati üzem legfeljebb 30 napra történő ideiglenes bezárása, gép, felszerelés, berendezés működésének, csomagolóanyag felhasználásának, tárolóhely vagy szállítóeszköz használatának megtiltása, újbóli működésének, használatbavételének, használatban tartásának feltételhez kötése,



bb) a borászati üzem területén talált közfogyasztásra, továbbfeldolgozásra alkalmatlan borászati termék megsemmisítésének vagy lepárlásának elrendelése.



A támogatási keretösszeg, a támogatás mértéke

2. § (1) E rendelet alapján a szeszesital-piac ellátását szolgáló borlepárlás támogatására fordítható keretösszeg 1 850 000 eurónak megfelelő forintösszeg.



(2) A támogatási kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik, legkésőbb 2010. január 31-ig.



(3) A támogatási keret túligénylése esetén a keretkimerülés napján beérkezett kérelmek közötti sorrendet az alábbi szempontok figyelembevételével kell kialakítani:



a) elsőbbséget élveznek a szőlő-bor ágazatban működő, a termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet alapján elismert termelői csoportok kérelmei,



b) amennyiben az a) pont szerinti kérelmezők részére megállapított támogatási összeg nem meríti ki a rendelkezésre álló támogatási keretösszeget, úgy a kérelmek közötti sorrend a kérelmezők által lepárlásra felajánlott bor térfogatszázalékban kifejezett alkoholtartalma szerinti növekvő sorrenddel azonos.



(4) Amennyiben egy kérelmező több, eltérő alkoholtartalmú bortételt is felajánlott lepárlásra, úgy a bortételek alkoholtartalmának az egyes bortételek hektoliterben kifejezett mennyiségével súlyozott átlagát kell figyelembe venni a sorrend felállításánál.



(5) Támogatás a beszállított bormennyiség termőterülete után, 1260 €/ha-nak megfelelő forintösszegben jár azzal, hogy hektáronként legalább 70, de legfeljebb 84 hl bor támogatott lepárlása kérelmezhető. A hektáronként beszámított alkohol mennyisége legalább 840 hektoliterfok kell, hogy legyen.



A szerződés

3. § (1) Támogatás csak akkor nyújtható, ha a kérelmező és a lepárlóüzem szerződést kötött. Egy kérelmező egy borpiaci évben legfeljebb egy szerződés alapján jogosult támogatásra, amelynek meg kell felelnie a (2)-(3) bekezdésben foglaltaknak.



(2) Támogatás a rendelet hatálybalépését követően, 2010. január 10-ig terjedő időtartam alatt megkötött szerződés alapján nyújtható. A támogatási kérelem vonatkozásában hiánypótlásnak nincs helye.



(3) A szerződés alapján akkor nyújtható támogatás, ha az legalább a következőket tartalmazza:

a) a szerződő felek neve (cégneve), a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 28. §-ának (1) bekezdésében meghatározott regisztrációs száma, valamint adóazonosító jele vagy adószáma,

b) a szállítandó bor mennyisége hektoliterben, valamint alkoholtartalma térfogatszázalékban kifejezve,

c) a szállítandó bor nettó átvételi ára, amely nem lehet kevesebb, mint 200 Ft/hektoliterfok,

d) a szállítandó borra vonatkozó, a borászati hatóság által kiállított minősítési határozat száma,

e) a lepárlóüzem kötelezettségvállalása arra vonatkozóan, hogy a részére beszállított bort 2010. május 31-ig lepárolja,

f) a szállítandó bor átvételének helye,

g) az alábbiakra vonatkozó kitételeket:

ga) a szerződés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) támogatási kérelmet jóváhagyó határozatának jogerőre emelkedése napján lép hatályba,

gb) az MVH határozatában megjelölt bormennyiséget a kérelmezőnek 2010. május 15-ig teljes mértékben be kell szállítania a lepárlóüzembe,

gc) a beszállítás ütemezését azzal, hogy az 500 hl-t meghaladó bortételek esetében a beszállítás sorrendjét a támogatás odaítéléséről rendelkező MVH határozat kiadásának dátuma szerinti, időrendben növekvő sorrend határozza meg, valamint az így kialakult sorrendtől csak az érintett, soron következő termelő írásbeli nyilatkozata alapján lehet eltérni,

h) a szállítandó bor mennyiségét, amely nem haladhatja meg a 15 000 hl-t,

i) az 5. § szerint beszállított, de az e) pontban meghatározott határidőt követően lepárolt bortételre eső támogatásnak megfelelő összeget a lepárlóüzem a kérelmező részére kifizeti.



A támogatási kérelem benyújtása

4. § (1) A támogatási kérelmet egy eredeti példányban postai úton az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága (a továbbiakban: MVH PKI) részére kell benyújtani az MVH által az alábbi adattartalommal rendszeresített és az MVH Központ honlapján közzétett formanyomtatványon:

a) a kérelmező azonosításához szükséges adatok (név, regisztrációs szám és telephelyének címe),

b) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozó szőlő és bor származási bizonyítványok alapján a borászati hatóság kiadott hatósági bizonyítványban meghatározott termőterület nagysága,

c) a szerződésben foglalt bor mennyisége hektoliterben,

d) a szerződésben foglalt bor alkoholtartalma térfogatszázalékban,

e) a 2. § (3) bekezdés a) pontja szerinti termelői csoportok esetében az elismerésről rendelkező határozat száma.



(2) A támogatási kérelmet e rendelet hatálybalépésének napjától 2010. január 10-ig lehet benyújtani.



(3) A támogatási kérelemhez mellékelni kell:

a) a szerződés egy eredeti példányát,

b) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozóan a borászati hatóság által kiállított minősítési határozatot, amely igazolja, hogy a lepárlásra szánt bor minősége megfelel a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”) szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: tanácsi rendelet) XIb. melléklete 1. pontjában meghatározott feltételeknek,

c) a borászati hatóság által kiállított, az 1. számú mellékletben meghatározott tartalmú hatósági bizonyítványt.



(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti minősítési határozat kiadásakor a borászati hatóság az alábbi paramétereket vizsgálja:

a) sűrűség 20 °C-on,

b) tényleges alkoholtartalom,

c) összes alkoholtartalom,

d) összes extrakttartalom,

e) cukormentes extrakttartalom,

f) invertcukor-tartalom,

g) titrálhatósav-tartalom borkősavban kifejezve,

h) illósavtartalom ecetsavban kifejezve,

i) összes kénessavtartalom,

j) szabad kénessavtartalom,

k) hamutartalom,

l) pH érték,

m) érzékszervi vizsgálat,

n) malvidin-diglükozid-tartalom (vörösborok esetén).



(5) A minősítési határozatot a borászati hatóság a legalább két litert kitevő borminta benyújtását követő 22. munkanapon adja ki, a kérelmező előzetes nyilatkozatának megfelelően személyesen (a hatóság székhelyén) vagy postai úton.



(6) A (3) bekezdés c) pontja szerinti hatósági bizonyítványt a borászati hatóság a kérelem benyújtását követő 22. munkanapon adja ki, a kérelmező előzetes nyilatkozatának megfelelően személyesen (a hatóság székhelyén) vagy levélben. A hatósági bizonyítvány iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozó bor származási bizonyítványok másolatait, összevont bor származási bizonyítvány esetében kiegészítve azokkal a bor származási bizonyítvány másolatokkal is, amelyek alapján az összevont bor származási bizonyítvány kiállításra került,

b) az a) pont szerinti bor származási bizonyítványokhoz tartozó szőlő származási bizonyítványok másolatait,

c) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozóan a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló rendelet szerinti pincekönyv Hitelesítési részének és Termék-előállítás nyilvántartó lapjának másolatát,

d) amennyiben a szerződésben foglalt bor nem a kérelmező adóraktárában került előállításra, úgy a bérfeldolgozásra vonatkozó szerződés másolatát,

e) amennyiben a szerződésben foglalt bor bértárolásban van, úgy a bértárolásra vonatkozó szerződés másolatát.



(7) A borászati hatóság a (3) bekezdés c) pontjában meghatározott hatósági bizonyítvány kiadását megelőzően helyszíni szemlén vizsgálhatja az (6) bekezdés a)-e) pontjában foglalt dokumentumok megfelelőségét.



(8) Az MVH a támogatási kérelmet elutasítja, amennyiben

a) a kérelmező nem felel meg az 1. §-ban foglaltaknak,

b) a szerződés nem felel meg a 3. §-ban foglaltaknak,

c) a támogatási kérelem nem tartalmazza a (3) bekezdésben meghatározott benyújtandó mellékletek valamelyikét vagy

d) a borászati hatóság által kiállított minősítési határozat alapján a lepárlásra szánt bor minősége nem felel meg a tanácsi rendelet XIb. melléklete 1. pontjában meghatározott feltételeknek.



(9) Támogatás csak a szőlő, illetve bor származási bizonyítvány alapján megállapított területnagyságra nyújtható.



A szerződésben foglalt borok beszállítása

5. § Az MVH határozatában megjelölt bormennyiség akkor tekinthető teljes mértékben beszállítottnak, amennyiben

a) a lepárlóüzembe történő betárolás a 3. § (3) bekezdés g) pont gb) alpontjában meghatározott határidőn belül lezárult,

b) a beszállított bormennyiség legfeljebb 2%-os mértékben tér el az MVH határozatában megjelölt bormennyiségtől.



A szerződésben foglalt borok lepárlása

6. § (1) A lepárlóüzem a szerződésenként beszállított teljes bormennyiség lepárlását követően, a lepárlás befejezésétől számított 3 munkanapon belül, faxon bejelenti a lepárlás megtörténtét az MVH PKI és a borászati hatóság részére.



(2) Az (1) bekezdésben foglalt értesítéssel egyidejűleg a lepárlóüzem megküldi az MVH PKI részére a 2. számú mellékletben meghatározott tartalmú nyilatkozatot.



A támogatás kifizetése, utólagos ellenőrzés

7. § (1) Az MVH a kérelmezőtől átvett bormennyiség lepárlására és a támogatási feltételek teljesülésére vonatkozó ellenőrzése kiterjed:

a) a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) által előírt, a szerződésben foglalt borok átvételére vonatkozó nyilvántartásokra, valamint szállítási okmányokra,

b) a Jöt. által előírt, a szerződésben foglalt borok lepárlására vonatkozó jövedéki nyilvántartásokra (termékmérleg nyilvántartás, termelési napló).



(2) Az MVH az ellenőrzése során figyelembe veszi a Jöt. rendelkezései szerint vezetett és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokság által ellenőrzött nyilvántartásokat és dokumentációkat.



(3) A támogatás kifizetése az (1) bekezdés szerinti ellenőrzést követően kezdődhet meg.



(4) Az MVH legkésőbb 2010. október 15-ig, forintban folyósítja a támogatást.



(5) A támogatási összeg meghatározásakor a forintra történő átszámítást az első borbeszállítás hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által jegyzett forint/euró átváltási árfolyam alapján kell elvégezni.



(6) A borászati hatóság a lepárlás időszakában legalább havonta egy alkalommal a lepárlóüzem telephelyén ellenőrzést végez. Az ellenőrzésnek a lepárlással előállított bordesztillátumnak vagy borpárlatnak a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott feltételeknek való megfelelőségére kell vonatkoznia.



(7) A borászati hatóság a (6) bekezdés szerinti ellenőrzések eredményét tartalmazó jegyzőkönyveket az ellenőrzés elvégzését követő 5 munkanapon belül megküldi az MVH PKI részére.



Jogkövetkezmények

8. § (1) Támogatás nem folyósítható:

a) nem teljes mértékben beszállított bormennyiség után, vagy

b) olyan bortétel után, amelyet a lepárlóüzem a 3. § (3) bekezdésének e) pontjában meghatározott határidőt követően párolt le,

c) amennyiben az MVH vagy a borászati hatóság ellenőrzése során megállapítja, hogy a támogatási kérelemben megjelölt, illetve bármely beszállított bortétel nem tételazonos.



(2) Amennyiben az MVH vagy a borászati hatóság a kérelmezőnél végzett utólagos ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy a kérelmező nem a támogatási kérelemben megjelölt bortételt szállította be lepárlásra, úgy az igénybe vett támogatás teljes összege jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.



(3) Az a kérelmező, aki a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendeletben [a továbbiakban: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet] meghatározott szüreti, termelési vagy készlet-jelentési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, nem jogosult az e rendelet szerint támogatás igénybevételére, sem a kötelezettség nem teljesítésének borpiaci évében, sem az azt követő borpiaci évben.



(4) Azon kérelmező esetében, aki a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendeletben meghatározott szüreti, termelési vagy készlet-jelentési kötelezettségét a határidő lejárta után, de legfeljebb 10 munkanapon belül pótolja, a megítélhető támogatás összegét az MVH PKI késedelmes munkanaponként a megítélhető támogatási összeg 1/11-ed részével csökkenti. A csökkentés alapját az az összeg képezi, amelyre a kérelmező a határidőig benyújtott jelentés esetén lett volna jogosult.



(5) Azon kérelmező, aki az 5. §-ban foglalt beszállítási kötelezettségének legalább 90%-os mértékben nem tesz eleget, 2011. július 31-ig nem kérelmezhet a tanácsi rendelet 103o-103u., valamint 103w-103y. cikkei alapján folyósított támogatást.



(6) A (3) és (4) bekezdésekben foglalt szüreti, termelési vagy készlet-jelentési kötelezettségek teljesítését az MVH PKI a külön jogszabályban meghatározott integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer segítségével ellenőrzi.



Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2009. november 10-én lép hatályba.



(2) A 4. § (1) bekezdés szerinti formanyomtatványt az MVH Központ honlapján letölthető formában közzéteszi legkésőbb a rendelet hatálybalépésének napján.



(3) Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusok végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”) 103w. cikke, valamint

b) a borpiac közös szervezéséről szóló 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a támogatási programok, a harmadik országokkal folytatott kereskedelem, a termelési potenciál és borágazat ellenőrzése tekintetében történő végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. június 29-i 555/2008/EK bizottsági rendelet 26-27. cikke.



Csatolt dokumentumok:

A jogszabály mellékletei (RTF)

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?