Aktuális támogatások

Agro Napló
Az őszi talajmunkák mellett október hónapban a termelők nem feledkezhetnek meg az agrár-környezetgazdálkodási célprogramokhoz kötött agrotechnikai műveletek bejelentési kötelezettségéről sem. A gázolaj jövedéki adójának harmadik negyedéves igénylése október 15 –től szintén megkezdhető. A 2008-2009. gazdálkodási év gazdálkodási naplójának beküldési határideje 2009.október 31.. A gazdálkodási napló aláírt példányait a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság, címére 1118 Budapest, Budaörsi u. 141-145 kell beküldeni. Az erdő-környezetvédelmi támogatások (EKV), amelyek 2009.október1.-től egészen 2009. október 31-ig meg pályázhatók, megtekinthetők a http://uvmp.eu honlapon közzé tett anyagban.

 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 112/2009. (IX. 01.) számú közleménye



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 16. § (7) bekezdésében előírt bejelentési kötelezettségről.



Az AKG rendelet) 16. § (7) bekezdésében előírt, a szántóföldi agrár-környezetgazdálkodási célprogramok esetében a támogatásra jogosultaknak be kell jelentenie az MVH-nak az egyes agrotechnikai műveletek megvalósítását.



I. Bejelentendő agrotechnikai műveletek

A bejelentési kötelezettség az alábbi célprogramokra vonatkozik:

a) integrált szántóföldi növénytermesztési célprogram;

b) tanyás gazdálkodás célprogram;

c) ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram;

d) természetvédelmi zonális célprogramok:

1. szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram,

2. szántóföldi növénytermesztés vadlúd- és daruvédelmi előírásokkal célprogram,

3. szántóföldi növénytermesztés madár- és apróvad élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram,

4. szántóföldi növénytermesztés kék vércse élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram;

e) erózió elleni célprogramok:

1. vízerózió elleni célprogram,

2. szélerózió elleni célprogram;



A támogatásra jogosultak az alábbi agrotechnikai műveletek megvalósítását kötelesek bejelenteni az MVH-nak:

a) zöldtrágyázás,

b) másodvetés,

c) középmély lazítás.



II. Bejelentés módja és ideje

A bejelentési kötelezettségnek eleget kell tenni az egyes munkaműveletek /zöldtrágyázás, másodvetés, mélylazítás/ elvégzését követő tíz munkanapon belül.

A bejelentési kötelezettség a támogatási időszak, azaz 2009. szeptember 1. és 2014. augusztus

31. között áll fenn. A bejelentést jelen közlemény mellékletében közzétett formanyomtatványon faxon, postai, vagy elektronikus úton a székhely/lakhely szerinti megyei kirendeltségre kell benyújtani.

Mellékletek

1. számú melléklet – D-3008-01 agrotechnikai műveletek bejelentőlap

2. számú melléklet – Kitöltési útmutató a D-3008-01- formanyomtatványhoz





A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 114/2009. (IX.22.) számú közleménye



A 2009. évben benyújtott támogatási kérelmek alapján az önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről.



A kifizetés igénylésének feltételei



Jelen közlemény kizárólag a 2009. évben benyújtott támogatási kérelmek alapján megítélt támogatás kifizetésének igénylésére vonatkozik!



Az ugyanezen jogcím keretében, de 2007. évben benyújtott támogatási kérelmek alapján megítélt támogatás kifizetésének igénylésére vonatkozó szabályokat külön MVH közlemény tartalmazza!



A támogatási rendelet 10. § (2) bekezdése alapján az adott jogcím vonatkozásában az MVH által a 2009-ben benyújtott támogatási kérelmekkel kapcsolatban kibocsátott – támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó – határozattal rendelkező ügyfelek kizárólag egy alkalommal (a 2009. szeptember 1. – 2009. október 31. közötti benyújtási időszakban) jogosultak kifizetési kérelmet benyújtani, melyben a jóváhagyó támogatási döntésben foglalt, kizárólag gépbeszerzést tartalmazó művelet egészére vonatkozóan el kell számolni.



A benyújtás helye a lakóhely/székhely szerint illetékes MVH megyei kirendeltség. A benyújtás végső határideje a benyújtásra nyitva álló időszak /2009.09.01-2009.10.31/ utolsó napja, azonban ez munkaszüneti napra esik, így az ezt követő első hivatali munkanap, azaz 2009. november 2. Az ezen a napon postára adott kérelmeket határidőben érkezett kérelemként kezeli hivatalunk. A támogatási döntésben foglalt, kizárólag gépbeszerzést tartalmazó műveletet legkésőbb a kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig meg kell valósítani.



Az ügyfél által igényelt és az MVH által az adott támogatási határozathoz kapcsolódó kifizetési kérelem alapján jóváhagyott és kifizetett támogatási összeg nem haladhatja meg az Európai Bizottság által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban jóváhagyott 735 000 euró/kérelem értéknek megfelelő támogatási felső határt forintra átszámolva. Az átváltás - az 1913/2006/EK rendelet 7. cikke szerint - azon év január 1-jei árfolyamán történik, amikor a támogatás odaítélésére vonatkozó határozat meghozatalára sor került.

Az EKB által közzétett, 2009. január 1.-én érvényes árfolyam 266,70 Ft/euró. A beruházás elszámolható kiadásai nem haladhatják meg a gépkatalógusban szereplő referenciaárat.

A kiemelten támogatott gépek listáját a támogatási rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.



A kérelem formanyomtatványai:



- Kifizetési kérelem - Főlap Önálló építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzése (D0140-05)

- Gép- technológia berendezés részletező betétlap (D0043-01)

- Számla- és bizonylatösszesítő A betétlap - bizonylatösszesítő (D0034-02)

- Számla- és bizonylatösszesítő B betétlap (D0035-04)



Berta Dávid MVH-FÖPEKI

Hegedűs Szilvia NyME-MÉK PhD hallgató

Matus László NyMe-MÉK PhD hallgató

Forrás: www.mvh.gov.huinfo@agrarkamara.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?