Ellentmondások a cukoriparban

Agro Napló
Az idei évben a szárazság ellenére átlagos mennyiségű, és magas, csaknem 18-as cukorfokú cukorrépát takaríthatnak be a gazdák. A cukorrépa mindig is a magas nyereséget hozó növények közé tartozott, az idén így lesz. Somogyvári László családi vállalkozóként fogott bele a cukorrépa-termelésbe, és évről évre fejlesztette vállalkozását.

 

- Az elején még béreltük a gépeket a különböző munkafolyamatokhoz – eleveníti fel az indulást Somogyvári László, aki végzettségét tekintve agrármérnök. - Amikor kezdtük, tulajdonképpen permetezőgépünk sem volt. Aztán vettünk egy kisebb gépet, amikor Agrosom KFT-vé alakultunk. Később a géphitel adta lehetőségeket kihasználva vásároltunk cukorrépa-vetőgépet, nagyobb permetezőgépet, kultivátort, és amire szükségünk volt. A betakarítógépen kívül tulajdonképpen most már minden gépünk megvan.



A Kaposvári Cukorgyár új beruházásokkal kezdte a kampányt. Ennek lényege a környezet- és költségkímélés. Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a hazai cukorrépa-termesztés Kaposvár környékére összpontosuljon azért, hogy ne kelljen a szállítással együtt járó kipufogógázokkal terhelni a környezetet, és a cukor árát növelni. A költségeket csak úgy tudja csökkenteni az egyetlen megmaradt hazai cukorgyár, ha összefogja termelőit, és megszervezi a leghatékonyabb beszállítást. Most ugyanis még az ország legtávolabbi pontjairól is érkezik cukorrépa.





- Ennek vannak olyan szabályozási kérdései is, amelyek a kvótarendszerrel, a szállítási joggal függenek össze, hiszen csak olyan termelő szállíthat a gyárba répát, aki szállítási joggal rendelkezik – magyarázza Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. elnök-vezérigazgatója.



Magyarország - 750-800 ezer tonna répát feldolgozva - 105 ezer tonna cukrot állíthat elő évente. Ennek a mennyiségnek a feldolgozására képes a Kaposvári Cukorgyár, az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően. Az idén termett annyi cukorrépa, hogy teljesíteni tudják a kvótát. Mindezek ismeretében, látszólag az egyik legnyereségesebb ágazat lenne a cukoripar 2009-ben. A nyár eleje óta ugyanis folyamatosan emelkedik a cukor világpiaci ára. Az elemzők szerint akár meg is triplázódhat a következő évben. Európában azonban más a helyzet.



- Az európai cukorárak lefelé mennek, a cukorreformnak megfelelően. Ez egy nagy ellentmondás, hiszen a cukorgyáraknak az input-költségei folyamatosan növekednek, ezzel szemben a cukorárak csökkennek. Tehát nyilvánvaló, hogy a cukoriparban, mint ahogyan az élelmiszeripar minden területén, óriási feszültségek keletkeznek.



Nos, hogy mennyire lesz tartós a jelenlegi 200 forintos kristálycukor ár, azt majd az idő eldönti. Ami biztos, a cukor világpiaci ára jelenleg 22,4 centes szinten mozog, és az időjárási viszontagságok miatt kedvezőtlenül érintett brazil és indiai termelés a következő évre is szűkös piaci viszonyokat eredményezhet. Igaz, az európai cukorár a világpiaci ártól részben független.



- A világpiacon viszonylag kis hányada cserél gazdát a cukornak. Jellemzően a régiós és a nemzeti piacok a közvetlen forrásai és a közvetlen cseréi a cukornak. Az Európai Unió cukor szempontjából védett régiónak minősül, mert rendkívül magas behozatali vámok sújtják a cukrot. Az Unió mintegy 90 százalékát termeli meg a szükségleteinek, és csak a többit szerzi be a világpiacon. Ez egyébként azt is jelenti, hogy Magyarországon is, és Európában is a cukorárak jelenleg más pályát futnak, mint ami a világpiacon általában jellemző – mondta befejezésül Fischer Béla.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/ellentmondasok_a_cukoriparban

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?