A találkozó munkája 6 témakörben folyt:
1. szekció: Globális Mezőgazdaság 2050 felé: Élelmezési és mezőgazdasági kilátások egy gazdaságilag és demográfiailag dinamikusan változó környezetben.
2. szekció: Rendelkezésre álló erőforrások (föld, víz, genetika) határai, a klímaváltozás és az új szükségletek (bioenergia) kihívásai.
3. szekció: A technológiai kihívás: Növekvő hozam és a környezet védelme.
4. szekció: Befektetési szükségletek, források és eszközök
5. szekció: A szabályozás kihívása: Támogatások, kereskedelem, segélyezési és befektetési szabályozások.
6. szekció: Afrika
A fórumon elhangzott, hogy a jelenleginél mintegy 70%-kal több élelmiszert kell termelni világszerte 2050-ig, figyelembe véve a Föld lakosságának várható 2,3 milliárdos bővülését. Ez a növekedés sokkal lassúbb ütemű lesz ugyan, mint amit az elmúlt 40 évben tapasztaltunk, de ez gyakorlatilag mind a fejlődő országokban várható.
A világ gabonatermelését évi 3 milliárd tonnára szükséges emelni 2050-ig a jelenlegi 2,1 milliárd tonnáról az élelmezési és takarmányozási igény fedezése érdekében. A bioüzemanyag ágazat bővülése miatt akár ennél is több gabonára lehet szükség. A hústermelésnek pedig több mint 200 millió tonnával évi 470 millió tonnára kell növekednie. A mezőgazdaság számára a legnagyobb kihívást a klímaváltozás és a bioüzemanyag iránti kereslet jelentős növekedése jelenti majd. A szakmai fórum megállapításai szerint a mezőgazdaságból származó GDP növekedés legalább kétszer olyan hatékony a szegénység elleni küzdelemben, mint a nem mezőgazdaságból származó. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a fejlődő országok szegényeinek 75 %-a vidéken él, és mezőgazdasági tevékenységből tartja fenn magát.
A tanácskozáson elhangzott témákról bővebben az alábbi linken található információ:
http://www.fao.org/wsfs/forum2050/wsfs-background-documents/hlef-issues-briefs/en/
Dr. Hamar Balázs
Forrás: www.fvm.hu