How to Feed the World in 2050

Agro Napló
A FAO-ban 2009. október 12-13 között tartották a „How to Feed the World in 2050” című magas szintű szakmai fórumot. A találkozóra több mint 300 szakértőt vártak, hazánkból Prof. Csáki Csaba (Corvinus Egyetem) és Dr. Bánáti Diána (KÉKI, EFSA) volt a meghívott.

 

A találkozó munkája 6 témakörben folyt:



1. szekció: Globális Mezőgazdaság 2050 felé: Élelmezési és mezőgazdasági kilátások egy gazdaságilag és demográfiailag dinamikusan változó környezetben.



2. szekció: Rendelkezésre álló erőforrások (föld, víz, genetika) határai, a klímaváltozás és az új szükségletek (bioenergia) kihívásai.



3. szekció: A technológiai kihívás: Növekvő hozam és a környezet védelme.



4. szekció: Befektetési szükségletek, források és eszközök



5. szekció: A szabályozás kihívása: Támogatások, kereskedelem, segélyezési és befektetési szabályozások.



6. szekció: Afrika



A fórumon elhangzott, hogy a jelenleginél mintegy 70%-kal több élelmiszert kell termelni világszerte 2050-ig, figyelembe véve a Föld lakosságának várható 2,3 milliárdos bővülését. Ez a növekedés sokkal lassúbb ütemű lesz ugyan, mint amit az elmúlt 40 évben tapasztaltunk, de ez gyakorlatilag mind a fejlődő országokban várható.

A világ gabonatermelését évi 3 milliárd tonnára szükséges emelni 2050-ig a jelenlegi 2,1 milliárd tonnáról az élelmezési és takarmányozási igény fedezése érdekében. A bioüzemanyag ágazat bővülése miatt akár ennél is több gabonára lehet szükség. A hústermelésnek pedig több mint 200 millió tonnával évi 470 millió tonnára kell növekednie. A mezőgazdaság számára a legnagyobb kihívást a klímaváltozás és a bioüzemanyag iránti kereslet jelentős növekedése jelenti majd. A szakmai fórum megállapításai szerint a mezőgazdaságból származó GDP növekedés legalább kétszer olyan hatékony a szegénység elleni küzdelemben, mint a nem mezőgazdaságból származó. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a fejlődő országok szegényeinek 75 %-a vidéken él, és mezőgazdasági tevékenységből tartja fenn magát.



A tanácskozáson elhangzott témákról bővebben az alábbi linken található információ:

http://www.fao.org/wsfs/forum2050/wsfs-background-documents/hlef-issues-briefs/en/





Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?