Vita a bioélelmiszerekről

Agro Napló
A biogazdálkodás megítéléséről keményen egymásnak feszülnek az álláspontok nemcsak a gyakorló gazdák körében, hanem a tudomány világában is. Az egyelőre kisebbségben lévő ökogazdálkodók igazuk biztos tudatában fejtették ki véleményüket nemrég egy fórumon.

 

Az elkötelezett biotermelőket felháborította, a biotermékek fogyasztóit pedig elbizonytalanította a nagy-britanniai élelmiszerbiztonsági hatóság közelmúltban publikált tanulmánya. A derék angolok nem kevesebbet állítanak, mint, hogy a bió és a hagyományos élelmiszerek között nincs lényeges különbség. A vélemények tisztázására szeptember végén a magyar élelmiszerbiztonsági hivatal kezdeményezésére fórumot rendeztek.



Ezen a hazai ökológiai gazdálkodók meglehetősen felpaprikázott hangulatban cáfolták a brit álláspontot. Lássuk a megbotránkozást kiváltó okokat! A britek nem laboratóriumi vizsgálatok eredményeként, hanem az 1958 és 2008 között megjelent tudományos publikációk feldolgozásával vonták le sommás következtetéseiket. Nem foglalkoztak a növényvédőszer-maradványok és a helyi, természeti, környezeti hatások mérlegelésével. Figyelmen kívül hagyták továbbá azt a 2006 áprilisában a bió témakörben zárult uniós jelentést, ami jelentős előnyöket mutatott ki a bio termékek javára.



A fórumon felszólaló szakértők idézték a bio élelmiszereket értékesebbnek tartó amerikai és francia összegzéseket is. A módos nyugat-európai államok fogyasztóinak a bioélelmiszerek iránti kereslete évente 15-20 százalékkal növekszik. Természetesen a szigetországban is, és ez aligha véletlen. Magyarázata az ilyen harapnivalók magasabb fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalmában rejlik. Érdemes néhány véleményt idézni a témához hozzászóló gyakorló biogazdáktól.



A Karcagon élő Hubay Imre úgy vélte, ha honfitársaink naponta ötödannyit hallanának a bióról, mint az új influenzáról, akkor előbb-utóbb a hazai fogyasztás is emelkedne. Németh István Rábcakapiról arról a megfigyeléséről számolt be, hogy a fogamzási gondokkal küzdő asszonyok közül a bioélelmiszert fogyasztók többen is teherbe estek. A hiteles hajdúsági gazdának tartott Rózsa Péter szerint az Európai Unió olyan szabályokat követel meg tőlünk, amelyekről a régi tagországok farmerei még nem is hallottak, nemhogy azokat megkövetelnék tőlük. Végül egy mértéktartó álláspont az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet képviselőjétől: „ne akarjuk elhitetni, hogy ami nem bió, az öl, butít és nyomorba dönt.”



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/vita_a_bioelelmiszerekrol

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?