138/2009. (X. 16.) FVM rendelet

Agro Napló
Az anyakecsketartás „de minimis” támogatásáról

 

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:



1. § E rendelet alkalmazásában:

a) agrár „de minimis” rendelet: az EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termelőágazatban nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2007. december 20-i 1535/2007/EK bizottsági rendelet;

b) anyakecske: minden olyan, a kecskefajhoz tartozó nőivarú állat, amely a birtokon tartás utolsó napjáig már legalább egy ízben ellett, vagy legalább egyéves;

c) tenyészet: a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet szerint nyilvántartásba vett állattartó a hozzátartozó tartási hellyel együtt;

d) birtokon tartás: a kérelmezett állatnak a mezőgazdasági termelő tenyészetében, meghatározott ideig történő tartása;

e) kecske ENAR rendelet: a juh- és kecskefajok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 47/2005. (V. 23.) FVM rendelet;

f) nehéz helyzetben lévő vállalkozás: a Közösség iránymutatása a nehéz helyzetben lévő vállalkozások megmentéséhez és szerkezetátalakításához nyújtott állami támogatásokról szóló 2004. október 1-i bizottsági közlemény (2004/C 244/02.) 2.1. pontja szerinti vállalkozás.



2. § (1) E rendelet alapján anyakecske tartásához vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe.

(2) A támogatás igénybevételére az az anyakecskét tartó, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 28. §-a szerint regisztrált mezőgazdasági termelő jogosult, aki

a) a támogatási kérelmében szereplő állatok tenyészetének állattartójaként szerepel a kecske ENAR rendelet szerinti nyilvántartásban,

b) gondoskodik a szakszerű apaállat-használatról,

c) gondoskodik a tenyészetében tartott állatállomány kecske ENAR rendelet szerinti jelöléséről és folyamatos nyilvántartásáról, valamint

d) nyilatkozik arról, hogy nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak.

(3) A mezőgazdasági termelő a támogatási kérelmében megjelölt, a támogatás alapját képező állományt köteles a támogatási kérelem benyújtására előírt határidőt követő naptól kezdődően 100 naptári napon át birtokán tartani.

(4) A támogatási kérelemben és a beadott dokumentumokban szereplő adatok helytállóságát, valamint a jelölési és nyilvántartási kötelezettség teljesítését a kecske ENAR rendelet szerinti adatbázisba bejelentett adatok alapján adminisztratív és helyszíni ellenőrzés útján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) ellenőrzi.

(5) A támogatási feltételeknek való megfelelés ellenőrzése során az 1782/2003/EK tanácsi rendelet és a 73/2009/EK tanácsi rendelet által előírt kölcsönös megfeleltetés, moduláció, valamint integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer végrehajtására, valamint a 479/2008/EK tanácsi rendelet által előírt kölcsönös megfeleltetés végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló 2004. április 21-i 796/2004/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: 796/2004/EK bizottsági rendelet) 26. cikk (2) bekezdésének c) pontjában, illetve (3)-(4) bekezdéseiben, a 27. cikkében, a 34. cikkében, valamint a 35. cikk (2) bekezdésének c) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

(6) Az ellenőrzések során a támogatási feltételeknek való meg nem felelés esetén a támogatási összeg meghatározása során a 796/2004/EK bizottsági rendelet 57. és 60. cikke szerinti eljárást kell alkalmazni.

(7) A kecske ENAR rendelet szerinti nyilvántartásba bejelentett adatok helyességéért vagy a bejelentés elmaradásáért, illetve határidőn túli teljesítéséért a mezőgazdasági termelő felelős annak minden jogkövetkezményével együtt.

(8) A támogatás mértéke 3000 Ft/anyakecske. A támogatás országos szinten a 2009. évre vonatkozóan legfeljebb 25 000 egyed után nyújtható.

(9) A támogatás mezőgazdasági termelőnként, naptári évenként egy alkalommal nyújtható, és összege termelőnként nem haladhatja meg egy évre vonatkozóan a 2500 eurót, valamint az agrár „de minimis” rendelet 3. cikkének (2) bekezdése szerinti küszöbértéket.

(10) Egy anyakecske után a tárgyévben csak egy alkalommal fizethető támogatás.

(11) A támogatás egyösszegű kifizetésére 2010. június 30-ig kerül sor.



3. § (1) A támogatási kérelmet az MVH Központ által rendszeresített, az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon 2009. november 30-ig kell benyújtani. A formanyomtatványnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

a) a mezőgazdasági termelő azonosítására vonatkozó adatok;

b) az igényelt támogatásra vonatkozó adatok;

c) a támogatási feltételek teljesítéséről szóló nyilatkozatok;

d) a mezőgazdasági termelő tenyészetére vonatkozó adatok;

e) a kérelmező által tartott állatok létszámának és a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek meglétének, a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége által történő igazolása.

(2) Az MVH a támogatási kérelmeket a benyújtásuk sorrendjében bírálja el, majd határozatban közli a jogosulttal, hogy csekély összegű támogatásban részesül. A csekély összegű támogatásról hozott határozatnak tartalmaznia kell az agrár „de minimis” rendelet pontos címét, az Európai Közösség Hivatalos Lapjában való kihirdetése napját, valamint meg kell határoznia a támogatás pontos összegét (euróban) kifejezve.

(3) Az MVH a támogatási összeg agrár „de minimis” rendelet szerinti nyilvántartása céljából, a kérelem benyújtása hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által közzétett két tizedesjegy pontossággal meghatározott forint/euró árfolyamot veszi figyelembe.



4. § Az e rendelet keretében nyújtott támogatás az agrár „de minimis” rendelet hatálya alá tartozik.



5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az anyakecsketartás „de minimis” támogatásáról szóló 121/2008. (IX. 16.) FVM rendelet hatályát veszti. E bekezdés az e rendelet hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?