Agrárstratégiai Bizottság Romániában

Agro Napló
Traian Basescu román államelnök kezdeményezésére a román elnöki hivatalon belül agrárstratégiai bizottságot hoztak létre. A bizottságba, amelyet Dacian Ciolos volt agrárminiszter vezet, 29 személyt kértek fel a román agrártudományi akadémia tagjai valamint az országos érdekképviseleti szakmai szervezetek képviselői közül. A bizottságban két magyar nemzetiségű személy kapott helyet ; Sebestyén Csaba a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Elnöke és prof. dr Vincze Mária, a Bábes–Bolyai Tudományegyetem professzora.

 

A testület feladata egy háromlépcsős agrárstratégia kidolgozása. Elsőként egy 2010-re vonatkozó „sürgősségi akcióterv”, amelynek elemei már a 2010-es költségvetésben is helyet kell, hogy kapjanak. A második egy középtávú stratégiai terv, amely egybeesik az EU tervezési időszakával, vagyis 2013-ig szól és amelynek legfontosabb célja, hogy a jövő közösségi agrárpolitikájában a nemzeti érdekeket megfelelően lehessen megfogalmazni és képviselni. Végül a harmadik egy hosszú távú, 15-20 évre szóló agrárstratégiai, amely meghatározza az ország agráriumának fejlődési irányait, figyelembe véve a jelenlegi helyzetet, a lehetőségeket és természetesen a közösségi agrárpolitika által nyújtott kereteket.



A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke, Sebestyén Csaba a következő szakbizottságokban fog dolgozni:

• Az üzemszerkezetek megnevezése, meghatározása, kialakítása ( nagyüzemi gazdálkodás, családi gazdaság, háztáji gazdaság ), ezek versenyképessége és fejlődési irányai. Ez a szakbizottság foglalkozik a különböző méretű mezőgazdasági vállalkozások gazdaságosságával, szakosodási lehetőségeivel, a teljes- és részmunkaidős foglalkoztatás problémáival.

• Az ökológiai termelés, amely egyidejűleg a tradicionális termékekkel is foglalkozik.

• Társulási formák a mezőgazdaságban, beleértve a szakmai érdekképviseletek szerepét és jövőben kilátásait a termelés gazdaságosságának a biztosításában, az intézményszervezésben, valamint a szaktanácsadásban.





Dr. Szabó József Andor

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?