Rövid orosz agrárhírek

Agro Napló

 

• 2009. október 15-én a Rosszelhoznadzor (Oroszországi Föderáció Állategészségügyi és Növény-egészségügyi Szolgálata) hivatalos honlapján megjelent, hogy a H1N1 vírussal kapcsolatos mindennemű korlátozás és tiltás az élősertésekre és sertéstermékekre vonatkozóan e naptól hatályát veszti. Az indoklás szerint Oroszország már legalább annyira érintett (több száz megbetegedés) a sertésinfluenzát illetően, mint a többi ország, úgyhogy további külső karantén intézkedéseknek nincs értelme. Szergej Dankvert, a szolgálat vezetője szerint a korábbi korlátozó intézkedések meghozták eredményüket, sikerült késleltetni (három hónappal) a járvány Oroszországba való betörését, és ezzel lehetőséget adtak a kellő felkészülésre. A szankciók megszüntetése mellett a monitoring vizsgálatok nem szűnnek meg, a retrospektív vizsgálatok antitestek keresésére tovább folytatódnak csakúgy, mint a H1N1 vírus meglétére irányuló monitoring vizsgálatok.





• Október 14-i dátummal Oroszországban a területek 89%-ának learatása után (40,8 millió hektár) 97,1 millió tonna nyerssúlyú betakarítási eredményről számol be az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium, ami 14 millió tonnával kevesebb a tavalyi év azonos dátumú adatához képest. A termésátlagok is 1,2 mázsa/hektárral alacsonyabbak az előző évinél, és 23,8 mázsa/hektár értéket mutatnak. Búzát 61,2 millió tonnát (2008-ban 65,8 millió tonna), árpát 18,4 millió tonnát (tavaly 24 millió tonna) tudtak ez idáig betakarítani.





• Erőteljes késés mutatkozhat Oroszország WTO csatlakozása terén, vélekedik az EU Külügyi Biztosa, Benita Ferrero-Waldner. Ezt, mint sajnálatos tényt volt kénytelen konstatálni, ugyanis az EU-nak érdekében állna, hogy mielőbb rendeződjenek Oroszország kapcsolatai a WTO-val. Szavai szerint ez a csatlakozás egyben könnyebbé tenné az EU-Oroszország kapcsolattartást is. Ugyanakkor az a moszkvai döntés, (amennyiben megvalósul) hogy csak a vámunió (Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán) együtt lépbe, jelentősen le fogja lassítani a csatlakozást. A napokban Pascal Lamy, a világszervezet vezérigazgatója is hasonlóan nyilatkozott. Tekintettel arra, hogy nincs gyakorlat ilyen együttes szervezet belépésére, a folyamat lényegesen le fog lassulni. Véleményében még azt is érzékeltette, hogy szerinte Oroszországnak egyre kevesebb érdeke fűződik a csatlakozáshoz, legalábbis a jelek erre utalnak. Andrej Szlepnyev gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes (korábban mezőgazdasági miniszter-helyettes) szerint nem olyan kilátástalan a helyzet, megpróbálják felgyorsítani a csatlakozási folyamatot és az elkövetkező egy-másfél évben sikeresen lezárulhatnak a tárgyalások. Az egyeztetések párhuzamosan folytak mindhárom országban (Oroszország 60 állammal folytatott kétoldalú tárgyalást), az általános témákban már megállapodás született, az egyedül változó vámtarifakérdésekben pedig 2010. január elsejétől egységesített rendszer lép életbe. A legfrissebb hírek szerint a genfi WTO tárgyalások eredményeként a három ország mégiscsak külön-külön folytatja a csatlakozási tárgyalásokat, remélve, hogy azonos időben fejezik be, és így egyszerre tudnak belépni.







Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?