Biofazenda Dányban

Agro Napló
„Te mire gyűjtöd a pénzt, Steve? – kérdezték anno Spanyolországban a takarékos magyart. Hazamegyek, és otthon veszek majd egy kis tanyát – válaszolta Ecseri István.” Ettől fogva a tanya spanyol megfelelője, „Fazenda” lett a beceneve. Így azután nem véletlen, hogy Fazenda farm lesz majd a neve, felesége Dány határába tervezett biogazdaságának is. No, de mi ösztönözte az asszonyt, hogy váltson?

 

- Az iparban dolgozom. Egy speciális zár gyártásával foglalkozom, de a piac beszűkülni látszik – kezdi a beszélgetést Ecseri Istvánné Béres Márta őstermelő. - Most lehetőségem adódna, hogy a mezőgazdaságból próbáljam felépíteni azt a kieső pillért, amit az ipar jelentett. Az adottságok megvannak, a földek itt találhatók a tanyám körül.



Az eltervezett, megálmodott gazdaság miből fog állni?

- Jelenleg 40 hektárnyi földdel rendelkezünk, ennek egy részét műveljük. Pár éve 5 hektárnyi bodzát ültettünk, az idén volt az első kis szüretünk, a fák jövőre hozzák az első igazi termést. Ebből szeretném felépíteni a régi ízek farmját - csirkék, tyúkok, tojás, gyöngytyúkok, természetes takarmányok. A növénytermesztésben ugyancsak vannak elképzeléseim. Homoktövis telepítésében gondolkodom, de levendulát és citromfüvet is ültetek.



Barátai, ismerősei nem mondják-e önnek, hogy a világgal szembemegy, hiszen iparból a mezőgazdaságba, az egyfajta visszalépés.

- Így, ennyire kiélezve nem mondják. Ők inkább azt látják, hogy sok vele a munka, s talán nem éri majd meg. De én hiszek benne, és tudom, hogy a mezőgazdaság az, amiből meg lehet majd élni.



Ön még fiatalasszony, nagy jövő előtt áll. Milyen életet képzel el magának, tulajdonképpen parasztasszonyként?

- Valóban parasztasszonyként, de a szó jó értelmében. Afféle modern parasztasszonyként. Úgy gondolom, össze kell hangolni a munkát a magánélettel. Attól, hogy valaki parasztasszony, és kapál, és dolgozik, és az állatokkal foglalkozik, attól még megjelenhet bárhol. A mai parasztasszony már nem az, ami régen volt.



Mi a szenvedélye, mi a hobbija?

- Vadászni szeretek, de azt nagyon. Bár erre a hobbira most, az előbb vázolt terveim miatt nagyon kevés időm jut.



Készített-e már kalkulációt arról, hogy vajon hány év múlva lesz itt olyan állapot, amikor nemcsak viszi már a pénzt a gazdálkodás, hanem hozza is?

- Egy gazdálkodó és egy vállalkozó ember egész élete kalkulációból áll, ellenkező esetben nem is szabad hozzákezdeni. Én úgy szeretném, hogy két éven belül ez a gazdaság megálljon a saját lábain.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/biofazenda_danyban

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?