Vért vesznek a marháktól

Agro Napló
Magyarországon a Cserhát lankái azon területek közé tartozik, amely alkalmas a gazdaságos húsmarha-tartásra.

 

A megfelelő takarmányozás mellett elengedhetetlen, hogy az állomány minden egyes egyede egészséges legyen, ehhez pedig rendszeresen vizsgálni kell az állatokat. A témáról két állatorvossal és egy állattartó gazdával beszélgettünk Herencsényben.

Az első kérdés dr. Hegedűs Szilárd hatósági állatorvoshoz magától adódik: vajon fáj-e az állatnak a vérvétel?



- Nem fáj. A szarvasmarha egyébként is eléggé indolens állat, tűri a fájdalmat.



- Izgult a vizsgálatok előtt?



- Nem volt okunk izgalomra, mert már 5 éve rendszeresen vizsgáltatjuk az állományt - válaszol a herencsényi gazda, Németh László. - Mivel zárt egységet képez a telep, a külső fertőződés veszélye sem nagyon áll fenn.





- Látszólag egyszerű ez a vizsgálat, hiszen egyikük vért vesz, másikuk pedig krotáliát tesz a tehenek fülébe. De hát gondolom, ettől sokkal bonyolultabb dologról van szó, már az előkészületekben is így látszott.



- A nagy létszámú, szabad tartású szarvasmarha-állományoknál többféle vizsgálatot is végzünk - mondja dr. Barna Róbert hatósági állatorvos. - Az egyik a tbc-szűrés, tehát a tuberkulin-vizsgálat, amelyet minden évben el kell végezni. A vérmintából pedig brucella-vizsgálatokat végezzük, illetve háromévente történik a leukózis szűrés. Itt most az előírt tbc-szűrést hajtjuk végre, összekötve vérvizsgálattal, amely a brucella, és a leukózis felderítésére irányul.



- Mit kell a gazdáknak tenni, hogy egészséges maradjon az állatállományuk?



- Ezek az előbb említett vizsgálatok a mentességet fenn tudják tartani. Emellett a tenyészállat utánpótlásukat olyan állományból kell beszerezniük, ahol az állatok ezektől a betegségektől mentesek. A szerződött állatorvosnak a dolga pedig az, hogy felügyeli az állatok egészségügyi állapotát. Ha valami változás történik, akkor ő megteszi a szükséges intézkedéseket.



- Némelyik jószág elég nyugtalan. Hogyan tudják ezeket a vizsgálatokat mégis megejteni?



- A megfelelő állatjóléti szabályokat kell betartani. Ehhez megvannak a szűkítő folyosók, és egy olyan szűkítő hely, ahol ezeket a vizsgálatokat balesetmentesen el tudjuk végezni. Ehhez még kell a rutin és az állatszeretet, amit a gondozók az állat felé tudnak sugallni.

- Miért pont a farokból vesznek vért? - fordulok dr. Hegedüs Szilárdhoz.



- A farokvénát lehet viszonylag könnyen megtalálni különféle rögzítő eszközök nélkül. Régebben a nyakvénából, leszorítás után vették a vért, de ez sokkal könnyebb így.



- Hogyan történik az elbírálás, és miről ad tájékoztatást a redők vastagsága?



- Az elbírálás az oltás után 72 óra múlva mért bőrredő vastagság, és az alapérték különbsége alapján történik. Amennyiben 2 milliméter alatt van, úgy a reakció negatív, amennyiben 2 és 4 milliméter között van, úgy kétes, ha pedig 4 milliméter fölött van, akkor pozitív a reakció.



S miközben az állatorvosok az állatokat szemlélik a gazda elmondja, hogy jelenleg 130 tehén van a birtokukban. Plusz bevállalták a Szent István Egyetem Dóra-majori állományát is bérlegeltetésben, mert ők nem rendelkeznek ilyen legelőterülettel. Tehát most 400 szarvasmarháról gondoskodnak.



- Tapasztalataik alapján ezen a vidéken egészségügyileg milyen állapotban van az állatállomány?



- Ez a megye tbc-, brucella- és leukózismentes állományokkal rendelkezik, tehát negatív - mondja befejezésül dr. Barna Róbert.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/vert_vesznek_a_marhaktol

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?