Máriahalom: Élőtér biofalu

Agro Napló
Máriahalom - a Budapesttől mintegy harminc kilométere fekvő - festői szépségű, hatszáz lelket számláló pilisi település kiválóan alkalmas az elmélyült, csendes létezésre, a természettel való együtt lélegzésre.

 

Lakatos Géza, a „biofalu” megálmodója és kivitelezője közgazdász végzettségű. Tíz évvel ezelőtt egyszer csak azt vette észre magán, hogy már nem jelent örömet a munkája és a nagyvárosi létforgatag, és az emberibb élet formáit keresve maga mögött hagyta a fővárost, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Nem volt nehéz beleszeretnie a Pilis szívében fekvő már-már vadregényes tájba, vásárolt néhány telket és kiemelkedően sikeres vállalkozása nyereségéből kezdett hozzá az alapítói munkálatokhoz.



Alkotói, teremtési kedve szerencsére nem hagyta el, így elsőként felépített egy panziót, ahová azóta is várja a testi-lelki felüdülésre vágyókat, egyéneket és csoportokat egyaránt. Az épület családias hangulatú, barátságos, az organikus építészet jegyében készült főként vályogtéglából, a bútorok nagy része és a nyílászárók pedig tömör fából, természetesen vegyszerek mellőzésével. Az udvara és az előtte elterülő tó gazdag növényzetével igen kellemes környezetet biztosít a pihenésre vágyóknak.



A létesítmény „önkénteseket” is fogad, „koszt és kvártély” megoldható némi házimunka ellenében. Ez nagyon komoly segítséget jelenthet a kritikus élethelyzetben lévőknek, akik így időt és teret nyernek arra, hogy újrarendezhessék gondolataikat és érzéseiket és új inspirációkkal, új energiákkal gazdagodva térhetnek vissza megszokott, vagy éppen változtatásra váró hétköznapjaikba.





A panzió ismeretterjesztő előadásoknak, művészeti akadémiáknak, önismereti és pszichoterápiás csoportoknak és a testi egészséget szolgáló jóga és böjttáboroknak is rendszeresen otthont ad. A hasonló gondolkodású, erre az életvitelre vágyók akár le is telepedhetnek, hiszen a programkínálat és a szálláshely mellett eladó lakások is várják az érdeklődőket, akik a havonta rendszeresen megtartott nyílt napokon mindent megtekinthetnek és meg is kérdezhetnek. Az eladásra szánt társasházi lakások létrehozásánál, csakúgy mint a panzió esetében is a „bió” módszer érvényesül, azaz a hagyományos parasztház előnyeit párosították az öko-szemlélettel.





A természet közelségének megőrzése, a gazdagon beültetett kert, a lekerekített vonalak a lélek örömére, a helytakarékos alaprajz, a nagyobb déli ablakok, az esővíz gyűjtő rendszer pedig az energiatakarékosság céljából a majdani lakók pénztárcájának kímélésére szolgálnak.



Lakatos Géza a természetes építkezés híveként leginkább „kályhakísérletezőnek” vallja magát. Különleges kályhái, a mellett, hogy jól funkcionálnak, körbeülésre, közös baráti beszélgetésekre, közösségi élményekre invitálják szemlélőt.



A programokról és az eladó lakásokról további információk a www.biofalu.hu honlapon találhatók.



Berkó Zsófia

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/mariahalom_Eloter_biofalu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32