Szép nap virradt a hajdúsági tormára

Agro Napló
Az Európai Bizottság védett elnevezésű termékei közé vette a hajdúsági tormát. A Gazdakör ennek apropóján próbálta meg kicsit körbejárni a hazai torma helyzetét:

 

A termelők és a feldolgozók örülnek, remélik, hogy fellendülhet a fogyasztás, hiszen több éve dolgoznak már a speciális hajdúsági növény védetté nyilvánításán.



A termelési kedv nagyon változó, a kereslet-kínálat a következő évben visszahat majd a termesztett mennyiségre - mondta a Gazdakörnek Rácz Péter, a ProfoodMerk Kft. ügyvezetője. A termésátlag valamivel elmarad vagy adott területeken azonos az előző évivel. Ez azt jelenti, hogy 6-8, kisebb parcellákon esetleg a 10 tonna/hektáros átlagot is le tudják hozni, de ha egészen kis parcelláról van szó, akkor meg is tudják ezt haladni.



"Tavaly 180-200-210 forint körül mozgott az első osztályú torma felvásárlási ára, jelen pillanatban már hallani 240 forint körüli felvásárlási árakról, ami azt sejteti, hogy az idén keresleti piac lesz. Szerintem csak a termelők nagyon alacsony hányada számított ilyen magas árra. 220 forint körüli lenne az ideális, mert az még fenntartaná az érdeklődést a következő évben, lenne vállalkozó kedv a termesztésre, a 240 forint körüli viszont már veszélyes, mert emiatt jövőre többen fognak belevágni a tormatermesztésbe, ami túltermeléshet vezethet. Elvileg október közepe táján kezdődik a szezon, de az esőzések és a hatalmas szélvihar miatt traktorral nem lehetett kimenni a kötöttebb talajú területekre, ami akadályozza mind a betakarítást, mint az áru leadásához szükséges előkészítést."



A hajdúsági tormának itthon egyébként csak 20%-a kerül feldolgozásra, a maradékot uniós és unión kívüli országokba is exportálják, de ezekben az országokban természetesen nem hajdúsági tormaként jelenik meg, ingyenreklámnak viszont nagyon jó.



Az oltalom az elnevezést védi, ami azt jelenti, hogy a „Hajdúsági torma” elnevezést csak az(ok) a termelők tüntethetik fel termékeiken, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon állítják elő a terméket. Az elnevezést, az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” megjelölést, valamint a vonatkozó közösségi logót csak a termékleírásban meghatározott területen, a leírt technológia és ellenőrzési rend szerint előállított terméken lehet feltüntetni, amelynek meg kell felelnie a termékleírásban meghatározott minőségi követelményeknek is.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/szep_nap_virradt_a_hajdusagi_tormara

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32