2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina

A francia mezőgazdaság támogatása

Agro Napló
2009. október 27-én Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök Poligny-ban (Jura, Kelet-Franciaország) tett látogatása során „példa nélküli, eddig soha nem tapasztalt” mezőgazdasági krízisről beszélt. Éppen ezért a francia mezőgazdaság megsegítésére 1,650 Mrd eurós támogatási tervet hirdetett meg (650 millió euró gyorssegély, 1 Mrd euró banki hitel).

 

Nicolas Sarkozy köztársasági elnököt, pontosabban a francia mezőgazdaság megsegítéséről szóló beszédjét a francia gazdák türelmetlenül várták tegnap Jura-ban. A legnagyobb francia érdekképviseleti szerv, az FNSEA a gazdák pénzügyi helyzetének javítását, adó és egyéb ehhez hasonló költségterheik, valamint a munkabérekhez kapcsolódó költségek csökkentését követelték, összesen 2 milliárd euró értékben.



A köztársasági elnök beszédében „még soha korábban nem tapasztalt krízist” emlegetett, hiszen valamennyi mezőgazdasági ágazat (sertéstartók, zöldség- és gyümölcstermesztők, tejtermelők, borászok, hús- és gabonatermelők nevesítésével) szenved a termelői árak drasztikus csökkenésétől és ez elől a probléma elől Franciaország egyetlen régiója sem menekülhet. Az elnök szerint ez a krízis „az ország legjelentősebb ágazatát sújtja, amely éves szinten 163 milliárd euró termelési értéket állít elő, megelőzve ezzel valamennyi ipari szektort”, beleértve a gépkocsi- és repülőgépgyártást is. „A mezőgazdaság 1,6 millió embernek nyújt megélhetést.” – tette hozzá. Ez a krízis Franciaország stratégiai fontosságú ágazatát érinti. Már nem egy egyszerű, könnyen orvosolható konjunkturális krízisről, hanem strukturális krízisről van szó. Ennek okai: az európai és világi szintű piacszabályozás hiánya, nemzeti szinten pedig a megtermelt jövedelmek aránytalan elosztása az ágazaton belül. Míg 2008. szeptembere és 2009. szeptembere között a mezőgazdasági termékek termelői ára 20%-kal csökkent, addig az élelmiszerek ára nem csökkent többel, mint 1%. Ez az értékelosztás elfogadhatatlan!



Nicolas Sarkozy több fronton hirdetett küzdelmet a krízis ellen:

• A francia mezőgazdaság támogatása ambiciózus pénzügyi stratégiával,

• Új európai és világi szintű piacszabályozás megteremtése a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek esetében,

• A francia mezőgazdaság modernizációjának folytatása, készülve a 2013-t követő időszakra.



1) A nemzeti pénzügyi stratégia részletei:



A francia elnök hangsúlyozta, hogy olyan pénzügyi tervet jelent be, amely EU-konform.

 


 

2) Európai és világi szintű piacszabályozás



A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek európai és világi szintű piacszabályozása elengedhetetlen, azokat egyedüliként a piac törvényeinek nem szolgáltathatjuk ki. Franciaországnak és Európának mindenképpen termelő mezőgazdasági politikára kell berendezkednie. Ahhoz ugyanis, hogy 2050-ben 9 Mrd embert megfelelő mennyiségű táplálékkal tudjunk ellátni a mezőgazdasági termelést világi szinten 70%-kal növelni kell és ehhez évenként 55 mrd euró-t kell befektetni.

Piacszabályozási eszközökre van szükség, azért, hogy a mezőgazdasági alapanyagok, illetve az inputok árának szélsőséges ingadozásait ki tudjuk küszöbölni. Azt is meg kell akadályozni, hogy egy maréknyi spekuláns határozza meg e termékek árát.

Mindezt figyelembe véve egy megújított közösségi preferencia kell, olyan, amely tiszteletben tartja az egészségügyi és környezetvédelmi normákat, és amely képes pénzügyi kompenzációt nyújtani a gazdáknak azért, hogy ezen társadalmi elvárásoknak meg tudjanak felelni. Az érzékeny termékek esetében protekcionista vámpolitikát kell alkalmazni és megfelelő védelmet kell nyújtani a földrajzi eredetvédett termékek számára.

Éppen a fentiekre való tekintettel, Bruno Le Maire mezőgazdasági miniszter a tejágazat megsegítésére új piacszabályozási eszközöket javasolt az EU Bizottsága számára, amely francia elképzeléseket jelenleg már 21 tagország támogat. Francia és német kezdeményezésre a Bizottság egy magas szintű munkacsoportot is létrehozott a tejágazat jobb szervezéséhez szükséges intézkedések kidolgozása céljából. E munkabizottság jelentését várhatóan 2010. júniusában hozza nyilvánosságra. Arra viszont nincs idő, hogy ezt megvárjuk. A Bizottságnak az ágazat megsegítésére fel kell gyorsítania munkáját, haladéktalanul megoldási javaslatokkal kell előállnia. 2009. október 30-án a francia elnök arra fogja kérni az Európai Tanácsot, hogy az EU Bizottsága tegyen javaslatot a tejpiac szabályozási eszközök erőteljesebb kihasználásra 2010. év elejétől kezdődően.





3) A francia mezőgazdaság modernizációjának folytatása, készülve a 2013-t követő időszakra



Ennek leglényegesebb célja a francia mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének javítása, fokozása. Mindennek érdekében kidolgozás alatt áll egy új mezőgazdasági modernizációs törvény, amely várhatóan ez év végén kerül a Francia Nemzetgyűlés elé. Ezzel meg kell teremteni a mezőgazdaságból élők tisztességes jövedelemhez való jutását, többek között megfelelő beszállítói szerződéses kapcsolatok megteremtésével, illetve a mezőgazdasági termelők jobb gazdasági szervezettségével. A szakmaközi szervezetek szerepét meg kell erősíteni. A gazdasági kockázatok kezelésére megfelelő biztosítási rendszert kell kialakítani. A kutatásokra nagyobb hangsúlyt kell fektetni (biotechnológia, energiatakarékosság, stb.).



Pallaga Viktória

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?