142/2009. (XI. 3.) FVM rendelet

Agro Napló
a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet módosításáról

 



A halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény 56. §-a (1) bekezdésének a)-b), f)-h) és m) pontjában foglalt felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának l) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:



1. § A halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A haszonbérlő a halászati jog haszonbérletére kötött szerződését az 1. számú melléklet szerinti mintának megfelelő tartalommal és a Hhtv. 14. §-ának (1) bekezdésében előírt határidőn belül köteles a halászati hatósághoz benyújtani.”



2. § Az R. 10. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az állami halász és horgászjegy kiadója köteles az állami jegyek, illetve az érvényesítő bélyegek igénylőjét a Hhtv. 20. §-ának (3) bekezdésében foglaltak alapján írásban nyilatkoztatni a 10. számú mellékletben foglalt tartalommal. Az állami jegyek kiadója az igénylők nyilatkozatait három évig köteles megőrizni és szükséges esetben a halászati hatóság rendelkezésére bocsátani.”



3. § Az R. 12. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A halászati hatóság, illetve megbízottja a díjbevételeket havonta, a tárgyhót követő 5. napig köteles átutalni, illetve befizetni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (a továbbiakban: MgSzH) 10032000-00289782-00000000 számú számlájára. A kiadott jegyekkel a forgalmazással megbízott negyedévenként, a negyedévet követő hónap 15. napjáig a halászati hatóság felé, a halászati hatóság pedig a tárgyévet követő év január 31-ig köteles a MgSzH Központ felé elszámolni.”



4. § Az R. 13. §-a a következő (8)-(10) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az országos területi hatályú, kutatási célú halászati területi engedély akkor adható ki, ha

a) a kérelmező rendelkezik a halászat folytatásához szükséges személyi feltételekkel;

b) igazolja, hogy milyen szervezeti keretek között végzi a kutatást;

c) bemutatja a jóváhagyott kutatási témáját, annak időtartamát és módszerét.

(9) Az engedélyes köteles a tevékenységéről előre értesíteni a halászatra jogosultat.

(10) A halászatra jogosult által kiadott és a határvízre vonatkozó területi engedélyben fel kell tüntetni a külön jogszabályban vagy nemzetközi szerződésben rögzített, az államhatárral kapcsolatos szabályok betartására vonatkozó felhívást.”



5. § Az R. 19. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A halászati őr köteles a halászattal és a horgászattal kapcsolatos ismeretekről, a halászat és horgászat, a halászati őrzés, a mezőgazdasági őrszolgálat, valamint a vagyonőrökkel kapcsolatos jogszabályok ismeretéről a működésének helye szerint illetékes halászati hatóság vizsgabizottsága előtt vizsgát tenni. A vizsga letételéről a halászati hatóság a 6. számú melléklet szerinti bizonyítványt adja ki. A vizsga díja ötezer forint, melyet a halászati hatóságnál kell megfizetni.”



6. § Az R. 20. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A halászati hatóság az eskü kivételéről esküokmányt ad ki. Az eskü letételéről szóló tanúsítványt - amelyet az érintettek aláírásukkal hitelesítenek - a halászati hatóság őrzi. Az eskü kivételének a díja kétezer forint, melyet a halászati hatóságnál kell megfizetni.

(3) Az esküokmány mintáját a 6. számú melléklet tartalmazza.”



7. § (1) Az R. 21. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az esküt tett halászati őr részére a halászati hatóság a 7. számú mellékletben foglalt minta szerint - díj ellenében - hatósági igazolványt és az igazolvánnyal azonos sorszámú szolgálati naplót ad át.”

(2) Az R. 21. §-ának (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a § a következő (6)-(7) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A hatósági igazolvány és a szolgálati napló elvesztését haladéktalanul be kell jelenteni a halászati hatóságnál.

(4) A halászati őr a megbízása vagy foglalkoztatása megszűnése esetén 30 napon belül köteles a hatósági igazolványt és a szolgálati naplót a halászati hatóságnak átadni, amely az átvételről igazolást állít ki. A szolgálati naplót öt évig meg kell őrizni.

(5) A halászati hatóság az esküt tett és hatósági igazolvánnyal, valamint naplóval ellátott halászati őrökről - a 8. számú melléklet szerint - nyilvántartást vezet.

(6) A halászati őr igazolványának visszavonását a halászati hatóságnál a halászati őr munkáltatója, vagy megbízója, illetve a rendőrség kezdeményezheti.

(7) A halászati őrök továbbképzéséről az MGSzH Központ gondoskodik.”



8. § Az R. 23. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Halbetegség gyanúja esetén a jogosult értesíti az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, amely megteszi a szükséges intézkedéseket. A beteg halat vagy a friss haltetemet a jogosult az állatorvos vizsgálati megrendelésével juttatja el az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek.”



9. § Az R. 25. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A halászati vízterületeken az egyes halfajok legkisebb fogási méretét a 9. számú melléklet tartalmazza. A legkisebb fogási méret a halak testhosszúsága, amelyet a hal oldalán az orr csúcsától a farokúszó tövéig kell mérni.”



10. § Az R. 27. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A horgász a menyhal kivételével a 9. számú melléklet szerinti méretkorlátozás alá tartozó halfajokból - a (2) bekezdés szerinti gyermekhorgász kivételével - naponta legfeljebb összesen öt darabot, de fajonként legfeljebb három darabot, kősüllőből naponta három kilogrammot foghat ki. A kifogott halat a korábban fogottal kicserélni tilos. A méretkorlátozás alá nem tartozó fajokból és menyhalból naponta összesen tíz kilogramm fogható ki. Amennyiben a horgász a méretkorlátozással nem védett halfajokból olyan példányt fog ki, amellyel a tíz kilogrammos súlyhatárt túllépi, a halat megtarthatja, a horgászatot azonban a méretkorlátozással nem védett halfajokra köteles arra a napra beszüntetni.

(2) A 9. számú melléklet szerinti méretkorlátozás alá tartozó halfajokból - a menyhal kivételével - az állami gyermek horgászjeggyel rendelkező horgász naponta összesen egy darabot, méretkorlátozás alá nem eső fajokból és menyhalból pedig naponta összesen öt kilogrammot foghat ki. Ha a gyermek horgász a méretkorlátozással nem védett halfajokból olyan példányt fog ki, amellyel az öt kilogrammos korlátozást túllépi, a halat megtarthatja, a horgászatot azonban a méretkorlátozással nem védett halfajokra köteles arra a napra beszüntetni.”



11. § Az R. 28. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A halászati hatósági feladatokat ellátó halászati felügyelő a halászati hatóság szervezetében látja el tevékenységét.”



12. § Az R. 29. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A díjfizetésre kötelezettek körének megállapítására az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 31. § (1) bekezdésének első mondatában, valamint a 31. § (8) bekezdéseiben foglaltakat, a jogorvoslati díj visszatérítésére a 32. §-ban foglaltakat kell alkalmazni azzal, hogy állami adóhatóság helyett Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt, illeték helyett díjat kell érteni.”



13. § Az R. 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„31. § A halgazdálkodási, illetve halvédelmi bírság összegét - a halászati hatóság határozatának jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül - a halászati hatóság határozatához mellékelt készpénz-átutalási megbízáson kell megfizetni az MgSzH 10032000-00289782-00000000 számú számlájára. A kiadott készpénz-átutalási megbízáson a halászati hatóság feltünteti a fizetendő bírság jogcímét és összegét, valamint a határozat számát.”



14. § Az R. 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § Ez a rendelet természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló, 1992. május 21-i 92/43/EGK tanácsi irányelv 14-15. cikkének és V. mellékletének való megfelelést szolgálja.”



15. § (1) Az R. 5-9. számú melléklete helyébe e rendelet 1-5. számú melléklete lép.

(2) Az R. e rendelet 6. számú melléklete szerinti 10. számú melléklettel egészül ki.



16. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdés szerinti kivétellel - a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba azzal, hogy a 2. § szerinti nyilatkozati kötelezettséget első alkalommal a 2010. évi állami horgászjegyek kiadásakor kell alkalmazni. Ez a rendelet 2010. január 2-án hatályát veszti.

(2) Az 5. § 2010. január 1-jén lép hatályba.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R.

a) 11. §-a (5) bekezdésének „a Magyar Államkincstárnál vezetett FM Halgazdálkodási tevékenységek elnevezésű, 10032000-01220191-55000000 számú” szövegrésze helyébe „az MgSzH 10032000-00289782-00000000 számú” szövegrész,

b) 21. §-a (2) bekezdésének „szolgálati igazolvány” szövegrésze helyébe a „hatósági igazolvány” szövegrész.

c) 29. §-a (2) bekezdésének a „jogorvoslati kérelem” szövegrésze helyébe a „fellebbezés” szövegrész

lép.



17. § Ez a rendelet a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló, 1992. május 21-i 92/43/EGK tanácsi irányelv 14. cikkének és V. mellékletének való megfelelést szolgálja.



Csatolt dokumentumok:

A jogszabály mellékletei (RTF)

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32