2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina

Szigorodó szalmonella-rendelet

Agro Napló
A közelmúltban szigorították a szalmonella elleni védekezés csirketenyésztőkre vonatozó szabályait. Az intézkedésnek számos hátulütője van a termelőkre nézve, a módosítások felkészületlenül érték a csirkéseket.

 

A közelmúltban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is új rendeletet alkotott a brojlercsirkék mentesítéséről. Eszerint gyakoribbá válnak a vizsgálatok, valamint a Salmonella Enteritidis és a Salmonella Typhimurium megjelenése esetén az egész érintett állományt a termelő saját költségére le kell fojtani, vagy az erre kijelölt vágóhídon zártan le kell vágatni.



Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke elmondta, hogy a termelők nem kaptak megfelelő felkészülési időt az Európai Uniótól a törvény bevezetéséhez, így az ágazatot mondhatni hidegzuhanyként érte a szigorítás. A legnagyobb ellentmondást abban látja az elnök, hogy az EU-ban a szalmonella elleni küzdelmet már több, mint 10 éve elkezdték, ehhez pedig folyamatosan biztosították a megfelelő pénzügyi forrásokat. Nálunk azonban merőben más a helyzet, mivel a termelőknek nincsen meg a kellő anyagi hátterük, hogy végre tudják hajtani a törvény előírásait, és viselni tudják egy esetleges járvány következményeit.

„Ha a törvényt teljes szigorával betartják, akkor elérjük azt, hogy Magyarországon megszűnik a hazai ellenőrzött baromfitenyésztés és importból származó, magyar hatóság által nem ellenőrzött baromfit fog a magyar vásárló fogyasztani”- vélekedett a terméktanács elnöke, kicsit sem bizakodóan az ágazat jövőjéről.





A termelők egybehangzó véleménye alapján az jelenti a legnagyobb problémát, hogy nem jár állami kártalanítás és nincs kijelölt vágóhíd sem, ahol a kényszervágásokat el tudnák végezni. Bárány László elmondása szerint itt egy láncreakcióról van szó, mivel az egyik probléma generálja a másikat: „ha lenne pénz a kártalanításra, akkor azonnal lenne nem kijelölt, hanem önkéntes vágóhíd is, de pénz hiányában egyetlen vágóüzem sem vállal olyan kockázatot, hogy bevásárol szalmonellás csirkehúsból, aztán az a nyakán marad”.



A szakember szerint a termelők kártalanítása egyértelműen pozitív hatást gyakorolna az ágazatra, mivel kiváló minőségű és olcsó baromfi-termékek előállítását eredményezné, melyek fogyasztása nem jár semmilyen humán-egészségügyi kockázattal.



A probléma súlyosságát mérlegelve döntött úgy a Baromfi Termék Tanács, hogy november első hetétől kedve országos képzést indít annak érdekében, hogy bemutathassák az ágazatban tevékenykedők számára, hogy miként lehet a szalmonella-betegséget a baromfi-féléknél leküzdeni. A képzés várhatóan több szinten zajlik, tehát mindenkinek szól, aki baromfi-termékek előállításával foglalkozik, legyen szó egy baromfigondozóról, vagy éppen egy érintett telep, vagy feldolgozó cég ügyvezető igazgatójáról.





Farkas Edit

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/szigorodo_szalmonella-rendelet

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?