2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina

Határidő hosszabbítás!

Agro Napló
A Versenybizottság november 15.-ig meghosszabbította a versenyterületek betakarítására kiírt határidőt. A hosszabbításról azért döntöttek, mert a csapadékosabbra...

 

fordult időjárásban lelassult a betakarítás. Különösen a Nyírségben és a Nugat-Dunántúlon maradtak el a gazdák a versenyterületek betakarításával. A gyakori esők nem csak a kukoricát tartották nedvesen, hanem a földutak és a táblák talaja is felázott.



A regisztrált versenyzők közül eddig 28-an takarították be a verseny céljára kijelölt 5 és 10 hektár közötti területet. Meg kell jegyezni, hogy a téves értelmezés miatt, vagy figyelmetlenségből néhány terület eredménye a várható helyezéstől függetlenül nem vehet részt a díjakért folyó vetélekedésben.



Ezeknek a területeknek a gazdái vagy nem várták meg a versenybizottságot a betakarítással, vagy a terület nettózásánál számították el magukat, s a kötelező minimum 5 hektárnál kisebb területet hagytak meg termésmérés céljára.



Természeti csapás következtében (jégkár, súlyos aszályhelyzet) 6-an léptek vissza a megmérettetéstől.



A tegnapi naptól (november 4.) még 5 helyszín várja a kombájnt. Minden remény megvan arra, hogy a meghosszabbításban megjelölt határidő előtt a mérési szakasz lezáruljon.



Örömteli, hogy az ország nagy részén tapasztalt kedvezőtlen időjárás ellenére jelentős termésátlagokat is elérnek a versenyzők. Nem ritkák a 12 tonnás hektáronkénti eredmények, de szép számmal akadnak ennél is nyagyobbak. A rekordot természetesen még nem tudjuk megmondani. Lehet, hogy azt a még visszalévő táblák rejtik...



Forrás: www.magyarkukoricaklub.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?