2024. július 18. csütörtök Frigyes

A fólia alatt a gazda az úr

Agro Napló
Úgy tartják, hogy Magyarországon, különösen a déli vidékeken ideálisak a körülmények a paprikatermesztéshez. A valóság az, hogy e Dél-Amerikából származó növény életfeltételeit a Kárpát-medence ökológiai viszonyai csak részben tudják biztosítani. Ezért aztán a szabadföldi állományokban az érés elhúzódása, vagy egy korán jött fagy a remélt árbevétel jelentős részét megsemmisítheti. A nagyobb és kiszámíthatóbb termés elérése érdekében a Szegedi Fűszerpaprika Kutató munkatársai már bő évtizede kísérleteznek fólia alatti termesztésre alkalmas hibridek előállításával.

 

- Egy nagyon magas minőségű paprikát akarunk előállítani, olyat, amivel a világon a legjobbak lehetünk – kezdi a tájékoztatást Somogyi György, a Fűszerpaprika Kft. osztályvezetője. - Az új technológiával és az új hibridekkel olyan beltartalmú paprika fajtákat tudunk biztosítani a termelőknek és a feldolgozóknak, ami festékben, ízben, aromában minden igényt kielégít.



A piacon már kapható hibrid fajták fólia alatti termesztésével lényegesen korábban kezdődik a virágzás, intenzívebb a növényfejlődés, az első szedés pedig sokszor már július végén megkezdhető.



- A hidegfóliás hajtatóház olyan védelmet nyújt a paprikának, hogy április közepén már be tudjuk telepíteni, és július elejére az első termések már érnek. A fólia -5,-6 fokig védettséget biztosít. Szerencsés esetben előfordulhat, hogy még decemberben is szüretelhetik a paprikát. Tehát a tenyészidő szétcsúszik, a paprikának bőven van módja ahhoz, hogy a benne lévő terméspotenciált kifejthesse. A fólia alatt négyzetméterenként átlagosan elérhető a 10 kilogrammos termés, de akad olyan termelőnk, aki a korszerű fóliaházában elérte a 15 kilót.



Mivel a fólia alatt ugyanakkora termés eléréséhez tized akkora terület elég, mint a szántóföldön, a termelő takarékoskodhat a tápanyaggal, az öntözővízzel, és nem utolsó sorban az élőmunkával. Ráadásul fóliaházi körülmények között a kórokozók elleni védekezés is megoldható kis dózisú, preventív szerek alkalmazásával.



- Környezetkímélő módszer, ugyanis olyan körülmények vannak a fóliában, ami nem kedvez a különböző baktériumos és gombás betegségeknek, viszont a paprika jól érzi magát. A fóliás technológia költsége egy négyzetméteren 10-15-ször annyi termésre oszlik, mint szántóföldön. Azon kívül biztonságos, mert nem kell félni jégveréstől, a fagytól. Itt, fólia alatt, én azt szoktam mondani, hogy 90 százalékban a gazda az úr, amíg szántóföldön jó esetben csak 10 százalékig.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_folia_alatt_a_gazda_az_ur

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32