2024. július 18. csütörtök Frigyes

Agráripari intézkedések

Agro Napló
Dmitrij Medvegyev orosz elnök az október 2-án, az orlovi körzetben lezajlott termés-összesítési konferencián elmondottakkal kapcsolatosan konkrét intézkedési tervet írt alá, mely rövid határidőket szabva kötelezi az illetékeseket az ott elhangzottak végrehajtására.

 

A dokumentum 2009. december 31-i határidővel kötelezi a kormányt arra, hogy dolgozzon ki az agráripari piac számára egy infrastrukturális és logisztikai fejlesztési programot, mely a mezőgazdasági termékek tárolását és értékesítését hivatott szolgálni. A programnak már intenzíven számolnia kell az Egyesült Gabona Cég Nyrt. potenciáljával, és különösen a magántőke bevonásával, a régi tározók felújítása és az újak megépítése céljából. Ezzel lehetővé kell tenni a vagonpark növelését, a kikötői tárolás és behajózás kapacitásának fejlesztését az export potenciál növelése céljából.



2009. november 25-ig a kormánynak ki kell dolgoznia a gabonatárolók felújítására és újak építésére vonatkozó célhitelek központi forrásból biztosított hiteltámogatásának rendszerét.



2010. március 10-ig a kormánynak le kell tenni az asztalra egy javaslatot az élelmiszer-és feldolgozóipar fejlesztésére, az orosz termékek versenyképessége és piacra jutásának növelése céljából.



A kormánynak szintén feladatként adta az elnök, hogy ez év december 1-ig komplex intézkedéstervet dolgozzon ki a korszerű vetőmaggyártás biztosítására oly mértékben, hogy az ország igényeinek 75%-át lefedje.



Feladatul rótta a kormánynak, hogy november másodikáig dolgozzon ki és terjesszen a Duma elé egy olyan föderális törvénytervezetet, mely szerint a három évig nem használt, vagy nem kellően megművelt földek elkobzásával járna (a befektetett pénz visszaadásával), vagy büntetőadó vethető ki.. Ezzel egy időben át kell tekinteni az összes mezőgazdaságra alkalmas terület helyzetét és a nem használt földek tekintetében a kormánynak szintén a törvényhozás eszközeivel kell rendet teremtenie ebben a kérdésben.



2010. január 15-ig a kormány és a Rosszelhozbank javaslatot kell, hogy készítsenek a kereskedelmi bankok mezőgazdasági hitelezésének stimulálása céljából figyelembe véve a mezőgazdaság sajátosságait.



2010. május elsejéig a kormány az OF szubjektumaival karöltve egységes agráripari informatikai rendszert kell, hogy létrehozzon, mely az ágazat és más, az agráripari piac egyéb résztvevői számára friss, hiteles adatokat biztosít a termelés és értékesítés volumenéről a nyersanyagok és késztermékek vonatkozásában a keresletről, a kínálatról, az árakról és a piaci tendenciákról.



A Rosszelhozakadémia tulajdonában lévő mezőgazdasági területek vonatkozásában a kormány, az akadémia és a szubjektumok végrehajtó szervezetei november 10-ig leltárt kell, hogy készítsenek annak meghatározásával, hogy melyek azok a kísérleti gazdaságok, amelyek továbbra is az akadémia alapfeladatának ellátásához szükségesek, s melyek azok, amelyeknél jogellenes tevékenység szűrhető ki. Ez utóbbiak esetében a vonatkozó dokumentumokat át kell adni a bűnüldöző hatóságoknak.



Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32