2024. július 18. csütörtök Frigyes

Cukorcirok, alga és egyebek

Agro Napló
Lokalizáció – megoldás a fenntarthatóságra? Ez volt a mottója az 51. keszthelyi Georgikon Napok nagyszabású tudományos konferenciájának, ahol 150 előadást tartottak, és 16 cég szerepelt kiállítóként. Egyikük a megújuló energia-termelésben nagy reménységnek számító cukorcirkot mutatta be.

 

- Úgy látjuk, hogy ez lehet az a növény, amely Magyarországon a megújuló energia-termelésben fontos szerepet tölthet be – kezdi a cukorcirok bemutatását Balogh Zsolt ügyvezető. - Viszonylag nagy zöldtömeget, közel 80 tonnányit lehet egy hektárról betakarítani. Ebből cukrot lehet előállítani, amely nem étkezési cukorként, hanem etanol alapanyagként, üzemanyagként, vagy lebomló műanyag termékek alapanyagaként ismert. Erre a növényre akár egy versenyképes iparágat is ki lehetne alakítani Magyarországon, de az erőművekben is hasznosítható tüzelőanyagként.



Ilyen, és ehhez hasonló megoldások, ötletek, fejlesztések és kutatások voltak a fő témái az 1958 óta minden évben megrendezett Georgikon Napoknak Keszthelyen.



- A világgazdasági válság új lendületet adhatna annak, hogy más irányba induljon el a fejlődés – magyarázza Tóth Gergely a szervezőbizottság vezetője. - Azt gondolom, hogy egy pár éve már eljutottunk egy olyan fogyasztási csúcsra, aminek a jelei már néhány évtized óta mutatkoznak, de innen most vagy katasztrófába zuhanunk, vagy megtanulunk valahogy kevesebbet, jobban, ésszerűen fogyasztani. Tehát, mondjuk, az időnket többre becsüljük, mint a pénzt, mert hogy nincs más választásunk.



Természetesen a Georgikon Napok hagyományos fórumai idén sem maradhattak el.

- Két fő terület van. Az egyik a mezőgazdasági konferencia, ahol külön tanácskoznak a az állattenyésztés, a kertészet, a növénytermesztés kutatói. És hozzáraktunk egy másik területet, ami a lokalizáció, tehát a fenntartható fejlődésnek az olyan megvalósulása, ami helyi élelmiszert, helyi ellátási rendszereket, alternatív energiát jelent.



A hazai egyetemek is végeznek kutatásokat az alternatív energiák témakörében. Keszthelyen az agrárműszaki tanszék a napenergia- és földhő-hasznosítással is foglalkozott már, de olyan pályázatokat is elnyertek, melyeknek célja, hogy a kutatási eredmények közvetlenül hasznosíthatóak legyenek.



- Biogáz kísérleti üzem létrehozásában működünk együtt az Első Magyar Biogáz Kft.-vel, illetve a mezőgazdasági biomassza alkalmazásának, és a mezőgazdasági háttér feltételeinek a vizsgálatával is foglalkozunk – veszi a szót dr. Páhi Béla tanszékvezető. - Tehát mind a kettő olyan eredményeket tud felmutatni, ami a gyakorlatban rögtön hasznosítható a lakosság számára is.



Ha már fenntartható fejlődés, akkor nem maradhat ki az előadások sorából az üzemanyag kérdése. A Georgikon Napokon több előadó is foglalkozott a témával. Köztük volt dr. Bai Attila, a Debreceni Agrártudományi Egyetem egyetemi docense.

- Az olaj és a földgáz belátható időn belül várhatóan jóval kisebb mennyiségben áll majd rendelkezésre. Azt az infrastruktúrát, amit ezek alkalmaznak, azt nem tudjuk egy az egyben lecserélni. Ráadásul az a potenciál nincs benne ezekben az energiaforrásokban, hogy egy az egyben helyettesítsük akár a földgázt biogázzal, akár az olajat biodízellel, bioetanollal. Tehát erre olyan energiaforrásokat kell találnunk, amire szerintem például az algák egyfajta megoldást nyújthatnak. Olyat, ami teljes egészében képes azt a hatalmas igényt kielégíteni, ami jelentkezhetne az olaj- illetve a földgázkorszak után – mondta befejezésül dr. Bai Attila.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/cukorcirok_alga_es_egyebek

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32