2024. július 18. csütörtök Frigyes

Agrárhírek Oroszországból

Agro Napló

 

Az orosz kormányban hamarosan változások következhetnek be a fogyasztóvédelem területén, írja a Nyezaviszimaja Gazeta a kormányhoz közelálló forrásra hivatkozva. Egy új szervezet felállításának gondolata merült fel, nevezetesen a Roszpotrebzasita, vagyis a Föderális Fogyasztó- és Fogyasztói-piaci Védelmi Szövetség. Az elképzelések szerint ez a szervezet váltaná fel a jelenleg az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium felügyelete alatt álló Rosszelhoznadzort (Oroszországi Föderáció Állategészségügyi és Növény-egészségügyi Felügyeletét) és az Orosz Egészségügyi és Szociális Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Roszpotrebnadzort (Orosz Fogyasztóvédelmi Felügyeletet). Az új szervezet közvetlenül a Kormánynak lenne alárendelve.

A két eddig működő szervezet cseréjét eredendően a Föderális Monopolellenes Szolgálat kezdeményezte, amely az utóbbi időben a kormányon belüli felesleges átfedések és párhuzamosságok kiszűrésével foglalkozik a kormány megbízásából. A projekt konkrétan az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium átvilágítása kapcsán merült fel, ugyanis a szakértők szerint egyrészt elengedhetetlen, hogy az ilyen fontos felügyelő szervek kikerüljenek az egyes minisztériumok hatásköréből, ezáltal lényegesen önállóbbá és függetlenebbé téve tevékenységüket. Másrészt a Rosszelhoznadzor és a Roszpotrebnadzor az utóbbi időben egyre többször került konfliktushelyzetbe amiatt, hogy nem tudták elhatárolni egymástól a tevékenységüket és egymást vádolták hatásköri túllépéssel, ugyanakkor pedig talán pont emiatt maradtak olyan területek, ahol egyik főhatóság se foglakozott a hatósági ellenőrzéssel. Eklatáns példája ennek a tej műszaki eljárásrendje (csak a tehéntejből származó tejet lehet tejnek nevezni, a tejpor visszaoldásából származót viszont csak tejes italnak), melyet tavaly hagyott jóvá az orosz parlament, s mely végrehajtása Putyin miniszterelnök szerint a mai napig nem valósult meg. A két szervezet gyakorlatilag jelenleg is vitatkozik azon, kinek a hatáskörébe tartozik a törvény végrehajtása.

Az új szervezet létrehozásával nyilvánvalóan ilyen gondok nem fognak jelentkezni. A színfalak mögött már jelölteket is megneveztek a szakértők. Elvileg a legnagyobb esélye a létrehozandó, igen nagy hatáskörrel bíró szervezet vezetői posztjára Ajrat Hajrullinnak van, aki a Duma agrármunkacsoport helyettes vezetője. Ugyanakkor gondot fog jelenteni a jelenlegi két szervezet vezetőjének további foglalkoztatása, hisz különösen Gennagyij Onyiscsenko, a Roszpotrebnadzor feje túlzottan is ismert, politikailag elfogadott és szakmailag nagy bizalmat élvező, a médiában jártas személyiség. Mindebben természetesen Vlagyimir Putyin miniszterelnök dönt, a kormány a kérdést november közepén vitatja meg. Az már most nyilvánvalóvá vált, hogy mind a két érintett minisztérium élesen bírálja a kezdeményezést.





2009. november 2-án a korábban megígért dátum szerint Oroszországban megkezdődött a gabona intervenciós felvásárlása. A kereskedés megkezdéséig 1100 cég akkreditáltatta magát összesen mintegy 7,4 millió tonna gabonát felajánlva az államnak. Az eredeti elképzelést következetesen betartva csak azok a mezőgazdasági vállalkozók kerültek akkreditálásra, akiknek bevételük legalább 80%-a mezőgazdasági termék eladásából származik, ezzel is lehetetlenné téve a kereskedők és viszonteladók nyerészkedését. Az első napon 55,35 ezer tonna cserélt gazdát 221, 4 millió rubel értékben. Az intervenciós felvásárlást az OZK, az Egyesült Gabonacég bonyolítja le, aki erre a célra állami garancia vállalásával 9,5 milliárd rubel hitelt kapott a Rosszelhozbanktól.



Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32