2024. július 18. csütörtök Frigyes

Natúrpark a Cserhát erdei között

Agro Napló
Magyarország tizedik natúrparkja október végén alakult meg, kiterjedése 38 ezer hektár és 22 Nógrád megyei település közigazgatási területét érinti. Az ünnepélyes bejelentés Hollókőn, a világörökség részét képező településen történt.

 

A terület jelentős részén az Ipoly Erdő Zrt. gazdálkodik: az erdősültség ugyanis nem csak a hazai, hanem az európai átlagot is felülmúlja, a védett területek jelentős arányának is köszönhetően pedig az állami tulajdonú erdők túlsúlya jellemző.



A vendégeket Szabó Csaba, Hollókő polgármestere köszöntötte, első ausztriai tapasztalatait idézve fel a natúrparkokról. Amint mondta, a természeti környezet, a történelem és a hagyomány egysége képezi a fő értéket ezen a tájon.



Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter azt emelte ki, hogy 22 önkormányzat, civil szervezetek és a hivatalos szervek összefogása már önmagában szép eredmény. Hangsúlyozta, hogy a natúrpark cím védjegyet jelent, aminek köszönhetően remélhető, hogy egyre többen látogatnak a térségbe és ismerkednek meg a természeti értékekkel, a hagyományokkal és gasztronómiai különlegességekkel.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke Hollókő megújulásáról szólt – aláírt egy együttműködési megállapodást is Szabó Csaba polgármesterrel ez ügyben. Ez a világörökség ófalu turisztikai megújulását eredményezi majd: beléptető rendszert állítanak fel, felújítják az alsó teret, az éttermet, színpadot építenek, renoválják a kocsmát, a szatócsboltot, és sportközpontot alakítanak ki.

Dr. Nagy Andor országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az igazi munka csak most kezdődik: pályázni kell a fenntartható turizmus fejlesztésére. A térségben a trianoni diktátum óta megállt az idő, de éppen ezért nem települt ide ipar, a tiszta, zöld környezet megmaradhatott. A natúrpark cím pedig megkönnyíti, hogy e hátrányból előnyt kovácsoljanak az itt élők.

A Cserhát natúrpark koordinációs feladatait a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány látja el, amelynek kuratóriumi elnöke a herencsényi kötődésű Pekár István, a Duna TV volt elnöke lett. Beszédében Mikszáth Kálmánt idézte, aki szerint „Görbeország gyönyörű, de ami szép a szemnek, nehéz az ökörnek”. Nem lesz könnyű tehát apró pénzre váltani az adottságokat, de akik szívvel-lélekkel dolgoznak ezért a vidékért, azok eredményesek is lehetnek!

 

A szervezők a Cserhát Natúrpark fejlesztésében nagy reményeket fűznek a határon is átnyúló Nógrád-Novohrad Geopark reménybeli megalakulásának is: ez az első lesz Magyarországon.



Az avatóünnepség zárásaként Szabó Imre átadta a natúrpark cím használatát igazoló oklevelet Alsótold, Becske, Bér, Bokor, Buják, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Cserhátszentiván, Ecseg, Felsőtold, Garáb, Herencsény, Hollókő, Kozárd, Kutasó, Magyarnándor, Nagylóc, Nógrádsipek, Rimóc, Szanda, Terény és Varsány képviselőjének.



Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16328&Itemid=69

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32