2024. július 18. csütörtök Frigyes

Ne legyen délibáb a hortobágyi juhászat

Agro Napló
Kevés a juhász, s még ritkább a diplomás juhos gazda. A balmazújvárosi Vrancsik András azon fiatal gazdák közé tartozik, aki családjával együtt sokat tesz azért, hogy a hortobágyi hagyományos állattartás ne tűnjék el délibáb módjára. Amikor nála jártunk, alig néhány órája szállt le a repülőről, gumicsizmát öltött, és hortobágyi nyájához sietett. Spanyolországi szakmai úton járt a fiatal gazdák egyik magyarországi követeként.

 

- Elég sokat járok a nyugati országokba, ahol az Agryán keresztül sok mindent tapasztalunk, látunk – mondja a Fiatal Gazdák Észak-Alföldi Szövetségének társelnöke. – Az Agryán kívül a tavaly alakult Róna Juh Klaszter Szövetség is számos tanulmányutat szervezett. E szakmai útjaimnak az a célja, hogy ezen a kis telepen itt, a Hortobágy közepén, minél könnyebben, minél gazdaságosabban lehessen termelni.

Kevés gazda hisz a hagyományos hortobágyi juhászatokban. Veszteséges a juhágazat, sem a hús, sem a gyapjú, sem a bárány nem jövedelmez.







A diplomás gazda ennek ellenére fejlesztésben gondolkodik, és bizakodik.



- Szerencsés helyzetben vagyunk a nemzeti park területén, mivel béreljük a területet. Az agrár-környezetgazdálkodási programban is részt veszünk, ami a juhágazat egyik mentőöve. Mivel a juhtartás veszteséges, csak a legelőtámogatás, illetve az agrár-környezetgazdálkodási programokban való részvétel biztosít plusz jövedelmet.



A fiatal gazda számára a telep-korszerűsítés a legfontosabb, ami nem igazán jellemző a hortobágyi tanyavilágban.



- Az EMVA pályázat keretében trágyatárolót akarunk, illetve a telep-korszerűsítés címszó alatt új épületeket szeretnék építeni. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Nyakunkon a gazdasági válság, de szeretném megcsinálni. A trágyatároló elengedhetetlen, hogy 2013 után a környezetvédelmi szempontoknak meg tudjunk felelni.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/ne_legyen_delibab_a_hortobagyi_juhaszat

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32