2024. július 19. péntek Emília

Emelkedtek a földárak

Agro Napló
Az elmúlt évben hazánkban – az inflációt meghaladó mértékben – átlagosan 7 %-kal emelkedtek a földárak, de így is jelentősen elmaradnak az Európai Unió átlagától.

 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az elmúlt évben hazánkban – az inflációt meghaladó mértékben – átlagosan 7 %-kal emelkedtek a földárak, de így is jelentősen elmaradnak az Európai Unió átlagától. Egy hektár szántterület átlagos vételára 469 ezer Ft volt.

A 7 statisztikai régió közül a legmagasabb szántó értékesítési árakat a Dél-Dunántúlon (Somogy, Tolna és Baranya megyékben) regisztrálták, melynek összege hektáronként átlagosan 569 ezer Ft volt. (Legolcsóbban a dél-alföldi szántó kelt el, hektáronként 365 ezer Ft-ért.)





A szántóföld árát a régiós elhelyezkedés mellett leginkább annak minősége, de emellett egyéb tényezők, mint például a tábla nagysága, stb. befolyásolták.



Országosan a 17 AK alatti szántóföldek átlagára 361 ezer Ft, a 17-30 AK közötti földeké 433 ezer Ft, a 30 AK feletti minőségű szántóé pedig 647 ezer Ft volt.



E tekintetben a Dél-Dunántúli régió volt a listavezető, ahol hektáronként a következő szántó- árak alakultak ki: 17 AK alatt 522 ezer Ft, 17-30 AK között 544 ezer Ft, 30 AK felett 753 ezer Ft.



Somogyban a mezőgazdasági terület több mint 80%-a szántó művelési ágba tartozik, összterülete meghaladja a 254 ezer hektárt. (Az Európai unióban ez az arány alig haladja meg az 55%-ot). Ezen termőföld jelenlegi piaci értéke 150 milliárd Ft-ra tehető, nemzeti értéke pedig felbecsülhetetlen.

– tájékoztatott Varga Gábor a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/emelkedtek_a_foldarak

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32