2024. július 19. péntek Emília

Jogszabály változások agrárvállalkozásoknak is

Agro Napló
Számos olyan jogszabály változás lép életbe a közeljövőben, amelyek az agrárvállalkozások működését is érintheti. Változnak az vállalkozások létrehozásának feltételei, a termékdíj-szabályozás és az ingatlannyilvántartások eljárási díjai.

 

Bővülő elektronikus ügyintézés



Már az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) központi ügyfélszolgálatain is regisztrálhatnak keddtől - azaz november 10-étől - az adózók az ügyfélkapu rendszerébe, mivel egy jogszabályváltozás miatt az okmányirodák mellett erre az APEH is jogosult lett. Az APEH célja, hogy az adókötelezettség teljesítését könnyítő szolgáltatást nyújtson. Az ügyfélkapus regisztráció megvalósításának kiterjesztése ezt szolgálja. Az elektronikus úton történő adóbevalláshoz ugyanis nélkülözhetetlen az adózó részéről az ügyfélkapus azonosító és a jelszó. Az ügyfélkapus regisztrációra eddig csak az okmányirodákban kerülhetett sor.



Azok számára, akik még nem rendelkeznek ügyfélkapus hozzáféréssel, az igénylés díjmentes és akár már a regisztráció napján használhatják az elektronikus ügyintézés szolgáltatásait. Az ügyfélkapu igénylésére az APEH központi ügyfélszolgálatain - a megyeszékhelyeken, valamint Budapesten - van lehetőség.



A jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik egyéni vállalkozás bejegyeztethető a cégjegyzékbe annak megjelölésével, hogy az így létrejövő egyéni cég felelőssége korlátlan vagy korlátozott legyen - az erről szóló törvényt hétfőn fogadta el a parlament.



Jelenleg az egyéni vállalkozások engedélykötelesek, jövőre viszont csak az indításukhoz szükséges bejelentés, s ezt elektronikusan kell megtenni. A bejelentést a kormány által kijelölendő hatósághoz kell küldeni. A bejelentés a majdani egyéni vállalkozó személyi adatait, a székhelyét és a fő- és egyéb tevékenységét tartalmazza. A hatóság automatikusan megkéri az adó- és a KSH számot, majd az egész anyagot - az ugyan csak a kormány által kijelölendő - nyilvántartó szervhez továbbítja. Ez utóbbi a nyilvántartásba vétel után visszajelez a kérelmezőnek, aki innentől egyéni vállalkozó, és megkezdheti a tevékenységét. Az egész folyamat néhány percet vesz igénybe és illetékmentes.



Ingatlannyilvántartási változások



A hiteles tulajdoni lap másolat díja januártól több mint másfélszerese lesz a jelenleginek, viszont elektronikusan is kérhető lesz a másolat, amely olcsóbb lesz a jelenlegi papíralapúnál is - egyebek mellett ezt tartalmazza az illetékeket, valamint az igazgatási szolgáltatási díjakat módosító törvény, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.



Jelenleg egy papíralapú hiteles tulajdoni lap másolat díja 4.000 forint, ez januártól 6.250 forintra emelkedik. Eddig nem lehetett elektronikus másolatot kérni, most viszont - 3.600 forintért - erre is lehetőség nyílik. A nem hiteles elektronikus tulajdoni lap másolat ennél is olcsóbb lesz, mindössze ezer forintba kerül.



Az ingatlannyilvántartási eljárásért - első fokon - 6.000 forint helyett 6.600 forintot kell fizetni ingatlanonként. A jelzálogbejegyzés díja pedig 12.000 forintról 12.600 forintra emelkedik.



Nem kell fizetni - egyebek mellett - a hagyatéki eljárás, a részarány-földtulajdonnal kapcsolatos eljáráshoz szükséges, elektronikusan lekért nem hiteles tulajdoni lap másolatért. Személyes díjmentességet élvez a Magyar Állam, valamit az egyház, az egyházak szövetsége és intézménye. Az egyházaknak azonban csak -ingatlanonként - évi egy tulajdoni lap másolat ingyenes.





Jövedéki termék változások



Jelenleg alkoholtermék 2 litert meghaladó kiszerelésben csak vámhatósági engedéllyel forgalmazható. A javaslat engedély helyett bejelentést ír elő. Ugyanez vonatkozik a 2 liter feletti kiszerelésű gyümölcsborokra is, viszont a szőlőbornál a 25 litert meghaladó kiszerelés a bejelentés-köteles. A termelői borkimérés bejelentés nélkül értékesíthet helyben fogyasztásra vagy elvitelre legfeljebb 10 literes kiszerelésben szőlőbort.



Alkoholterméket csak olyan mozgóboltban lehet árusítani, amely zárt légtérrel rendelkezik, úgy, hogy szilárd térelemek alkotják a falait. Feltétel még, hogy a járműnek rendszámmal is kell rendelkeznie.





Termékdíj változások



Jövőre kizárólag a gyártókat terheli termékdíj-fizetési kötelezettség, a kereskedők mentességet kapnak ez alól. A törvény a jövő év első napjától kedvezményeket ad a mezőgazdasági termelőknek és kis mennyiségű csomagolást forgalomba hozóknak, előbbiek ugyanis termékdíjátalányt fizethetnek, míg utóbbiak hasznosítást koordináló szervezeteket vehetnek igénybe az adminisztrációs terhek csökkentésére.



Az új szabályok többsége december utolsó, illetve január első napján lép hatályba.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jogszabaly_valtozasok_agrarvallalkozasoknak_is

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32