2024. július 19. péntek Emília

Magukban hordozzák az ízvilágot

Agro Napló
A biogazdálkodás elhivatott művelői közé tartozik a Balmazújváros melletti, Virágoskúton gazdálkodó Rózsa Péter. Feleségével együtt Európa-szerte is ritkaságszámba menő biogazdaságot üzemeltetnek itt. Hat évvel ezelőtt a zöldség-gyümölcs feldolgozó működött még csak Virágoskúton. Azóta húsfeldolgozóval és sajtüzemmel bővült a vállalkozás. A gazdaasszonnyal a húsfeldolgozóban találkoztunk.

 

- Ez a disznósajt ma elkészül, megfő, éjszakára prés alá kerül, reggel felkantározzuk, és a füstölőbe tesszük – magyarázza a technológiát Rózsa Péterné. - Egy napig füstölődik, aztán levesszük, hűtőbe tesszük, és szombaton kerül a piacra. Ebben minden benne van, aminek benne kell lenni, a mangalica fejhúsa, füle, nyelve, só, bors, paprika, fokhagyma. A tejüzemben félkemény, érlelt, gouda-típusú sajtokat készítünk 9 féle ízben. Ezenkívül vannak lágysajtjaink, gomolyánk, többféle telemea-sajtunk. Most már körülbelül 70 féle konzervünk is van. Ebben lekvárok, szörpök, rostos levek, savanyúságok, krémek, zakuszka éppen úgy találhatók, mint különféle lecsók.







- Ha mindig növekednénk, akkor az a minőség rovására menne – veszi át a szót Rózsa Péter. – Ezért, hogy úgy mondjam csiszolni kell a gépezetet, a rendszert. Magunk állítjuk elő a zöldségeket, a tejet, a húst, magunk dolgozzuk fel őket, s magunk áruljuk. Így mindegyiknek a haszna is nálunk marad. Amit elterveztünk, az már megvalósult. Most egy csárdát akarunk építeni, ahol vendégeket fogadhatunk. Így helyben fogynának el a termékeink, s akkor nem kell elvinni Budapestre. Még kész sincs, de már sokan érdeklődnek iránta. Itt olyan ízeket kellene, hogy kapjanak, ami kicsit más, mint amihez hozzá vannak szokva. Terveink szerint a föld alá kerül az egész csárda, ami majd egy kunhalmot mintáz. A teteje be lesz füvesítve a tervező szerint, de én azt gondolom, hogy oda a füvek helyett gyógynövények és fűszernövények lesznek ültetve. Nem mondom, hogy a séf ki fog szaladgálni, vagy valamelyik fiunk vagy unokánk, vagy menyünk - mert a séfeket is így képzeljük el -, de majd mindenképp ott terem meg. Láthatóan, ebben a klímában, és erre a tájra jellemzően. Tehát itt minden lesz a lestyántól a kakukkfűig vagy rozmaringig, ami a mi éghajlatunkon és a mi hagyományvilágunkba beletartozik. Szerintem, ha az állat, vagy a növény olyan körülmények között termett, hogy maga is hordozza azt az ízvilágot, akkor nem sok fűszer kell hozzá, csak nem kell elrontani – mondta befejezésül a biogazda.



 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/magukban_hordozzak_az_izvilagot

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32