2024. július 19. péntek Emília

Zárt, szagtalan és tisztít

Agro Napló
A szennyvíz tisztítására a II. világháború után szinte az egész világon az eleveniszapos technológia terjedt el, melynek során levegőztetett betonmedencében baktériumok végzik a tisztítást. Az egykor korszerű módszerről lassan kiderült: nemcsak, hogy nagyon drága és energiafaló, de másodlagos hulladék-kibocsátó is. Épp ezért egy kanadai tengerbiológus, egy skót villamosmérnök, és egy magyar vegyészmérnök gyökeresen új megoldást keresett.

 

- Amit mi próbálunk, az nagyon hasonlít ahhoz, amit egy jó gazda csinál a földjén, a mezőgazdaságban – magyarázza a lényeget Kenyeres István, az Organica Zrt. vezérigazgatója. - Három dolgot próbálunk összehozni. Az egyik: igyekszünk a természetet, a biológiát megismerni, és felhasználni minden lehetőséget, amit a természet, az élőlények, és a biológia nyújtani tud. Ugyanakkor igyekeztünk a biológiai szennyvíztisztításba bevonni a technika, a tudomány legújabb vívmányait. Mi is az irányítástechnika, a gépészet, a mérnöki tudományok eszköztárát használjuk fel arra, hogy a biológiának lehetőséget biztosítsunk. Végül a harmadik: igyekszünk figyelembe venni, hogy mi az, amire a világnak, a piacnak szüksége van.



Az „élőgépes” szennyvíztisztító a hagyományos technológiára épül. Csakhogy itt nem néhány száz baktériumfaj, hanem több ezer, különböző élő szervezet végzi a tisztítást.





- Nemcsak a laikusok, de sokszor a szakemberek is azt gondolják, hogy a növények majd kiveszik a szennyvízből a tápanyagokat. De nem. A növények az általunk teremtett mesterséges ökoszisztémában csak megfelelő teret, felületet biztosítanak a tápanyagot hasznosító élőlényenek.

A módszer a vegetációs időszaktól függetlenül magas hatásfokot biztosít a szervesanyag, a lebegő anyag és a nitrogén eltávolításában, és jóval meghaladja a tisztítókkal szemben támasztott követelményeket is. Ráadásul a telep „élő gépei” sokkal rugalmasabban kezelik a terhelési ingadozásokat, s jóval kevesebb szennyvíziszap keletkezik, ami később akár áram termelésére is használható. Ez a szennyvíztisztítási technológia lényegesen kellemesebb, kedvezőbb környezetben tud nagyon kis alapterületen megvalósítani nagyon hatékony tisztítást. Mégpedig úgy, hogy az üzemeltetési költségei a hagyományos technológiáknál lényegesen alacsonyabbak, a beruházási költség pedig a hagyományos tisztítókéval nagyjából azonos. Ezek a tisztítók zártak és szagtalanok. Tehát jól illeszthetők egy falusi, városi környezetbe anélkül, hogy a környéken az ott lakók kellemetlenül éreznék magukat.





Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/zart_szagtalan_es_tisztit

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32