2024. július 19. péntek Emília

KÉKI 50

Agro Napló
A Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) az idei évben ünnepli fennállásának fél évszázados évfordulóját. A jeles alkalomból mintegy 300 résztvevő körében jubileumi nyilvános intézeti ülést tartott 2009. november 9-én a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Színháztermében.

 

Az ünnepség keretében rövid visszaemlékezések, az elmúlt 50 év tudományos eredményeinek ismertetése, majd ünnepi köszöntők hangoztak el az agrár- és élelmiszer-tudományi kutatások, az élelmiszer-technológiai és élelmiszer-biztonsági tudományterületek jeles képviselőitől. A megjelentek a Színházterem előtt az Intézet fiatal kutatóinak tudományos eredményeit bemutató poszter kiállítást is megtekinthették.



A jubileumi intézeti ülést Bánáti Diána c. egyetemi tanár, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal elnöke nyitotta meg, majd Szabó Gábor a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület elnöke, a Magyar Rektori Konferencia elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Bánáti Diána főigazgatónő színes előadásában megelevenedett az Intézet története. Bemutatta az elmúlt évtizedek meghatározó eseményeit, a KÉKI volt és jelenlegi munkatársait és munkásságukat, illetve felvázolta a KÉKI jövőbeni feladatait és küldetését a változó élelmiszer-biztonsági kihívások mellett.



Farkas József akadémikus úr korszakokra bontva mutatta be a KÉKI tudományos munkásságát. Török Gábor alapító főigazgató vezetése alatt a KÉKI a magyar élelmiszeripar stratégiai kutatási központjává vált. Vass Károly vezetése alatt az élelmiszer-tartósítási eljárásokhoz kapcsolódó kutatások kerültek előtérbe. Biacs Péter a kormányzati kutatás-szervezési feladatokat valamint az élelmiszer-fehérjék és a biotechnológiai kutatásokat helyezte előtérbe. Bánáti Diána vezetése alatt jelenleg pedig az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kutatások kerültek előtérbe.



A KÉKI, az idén 60 éves és a közelmúltban megújult Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológia Egyesülettel (MÉTE) ünnepelt. Hernádi Zoltán, a MÉTE nyugalmazott elnöke előadásában mutatta be a MÉTE tevékenységét.



Sándor István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának főosztályvezetője, a külföldi útja miatt távollévő Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter képviseletében, ünnepi beszédében méltatta a KÉKI által végzett kutatások jelentőségét, különösen az elmúlt évtizedben történt szemléletváltozás, szervezeti és stratégiai változások eredményeit. Gráf József Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszter úr megbízásából Főosztályvezető úr a KÉKI-nek 50 éves születésnapja alkalmából emléklapot és Bánáti Diána eredményes munkájának elismeréseképpen, miniszteri elismerő oklevelet adott át a Főigazgatónőnek. Maria Kadlecikova, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Központjának vezetőjének nevében Sándor István ezüst plakettet adományozott az 50 éves KÉKI és a 60 éves MÉTE számára. Győri Zoltán az MTA doktora, a Debreceni Egyetem és a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet között fennálló hatékony és gyümölcsöző együttműködés elismeréseként a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának emlékérmét adományozta a KÉKI-nek és a MÉTÉ-nek. Péterfalvi Attila, volt adatvédelmi biztos, hivatalvezető, az Országgyűlési Biztosok Hivatala nevében Eötvös Károly emlékérmet adott át Bánáti Diánának tevékenysége elismeréseként.





A hozzászólók között elsőként Barnabás Beáta az MTA Agrártudományok Osztályának osztályelnök-helyettese szólt az ünneplőkhöz, aki a KÉKI tudományos tevékenységét és elismertségét méltatta. Horn Péter akadémikus úr köszöntőjében a KÉKI-nek további sikereket kívánt mind a hazai mind pedig a nemzetközi kutatási életben. Balla Csaba, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar dékánja köszöntőjében méltatta a két intézet közötti együttműködés fontosságát, valamint a KÉKI felsőoktatásban betöltött szerepét és jelentőségét. A hozzászólók közül Szeitzné Szabó Mária a MÉBIH főigazgató asszonya a KÉKI hazai szerepe mellett külön kiemelte a KÉKI nemzetközi kapcsolatait és Dr. Bánáti Diána szerepvállalását a nemzetközi élelmiszer-tudományok, az élelmiszer-biztonság és élelmiszer-politika területén.



A köszöntők sorát Somogyi Árpád, az MTA külső tagja, a KÉKI Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testületének (ISAB) elnöke zárta. Köszöntőjében külön kiemelte a KÉKI rendkívül aktív és sokrétű tudományos életét, amelynek eredményeképpen az Intézet jelenleg is kiemelkedő számú Európai Uniós K+F keretprogramban vesz részt.



A KÉKI hazai és nemzetközi szakmai elismertségét jól jellemzi, hogy az intézet kutatói számos hazai és nemzetközi szervezetben tanácsadó vagy vezető szerepet töltenek be, valamint szakmai konferenciák, kongresszusok rendszeres előadói, továbbá aktív szereplői az élelmiszer-tudományi közép- és felsőfokú oktatásnak is – emelte ki üdvözlő beszédében az elnök úr.



A Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet magas színvonalon végez az élelmiszer-tudomány területén alap- (alapozó), alkalmazott és adaptációs kutatásokat, valamint kísérleti fejlesztéseket. A kutatási főirányok a korszerű élelmiszer-előállítás és fogyasztói tudományok megalapozását célozzák, különös tekintettel az élelmiszer-biztonság és a modern táplálkozás tématerületekre, valamint a környezetkímélő és energiatakarékos technológiák, élelmiszeripari környezetvédelem és a fogyasztók egészségvédelmének kérdéseire, továbbá a Magyar Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Stratégiával és Programmal kapcsolatos társadalmi, gazdasági elemzésekre. Hatósági élelmiszer-ellenőrzést és minőségbiztosítást segítő analitikai módszereket fejleszt, és analitikai méréseket végez. Közreműködik új technológiák ipari bevezetésében és termékfejlesztésben.



A KÉKI 50 éves fennállása alkalmából az idén ismét nemzetközi konferenciát szervez az EFFoST-tal (European Federation of Food Science and Technology) közösen november 11-13 között Budapesten. Mint ismeretes az elmúlt tíz évben számos szakmai rendezvény, workshop mellett három sikeres nemzetközi konferenciát (FAO/WHO Pán-Európai Élelmiszer-biztonsági és –minőségi Konferencia, 2. CEFood Kongresszus, SAFE Congress) szervezett az Intézet.

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32