Moszkvai miniszteri tárgyalás

Agro Napló
2009. november 9-10-én, Jelena Boriszovna Szkrinnyik, az OF mezőgazdasági minisztere meghívására hivatalos látogatáson Moszkvában tartózkodott a Gráf József FVM miniszter által vezetett minisztériumi delegáció.

 

A tárgyaláson Jelena Szkrinnyiken kívül orosz részről jelen volt még az Orosz Növény- és Állategészségügyi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) államtitkári rangú vezetője, Szergej Alexejevics Dankvert, magyar oldalról pedig Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet is. A beszélgetésen mindkét miniszter pozitívan értékelte a két ország közötti agráripari együttműködést kiemelve, hogy tavaly már több mint 280 millió dollárt értek el a magyar agrárszállítások Oroszországba.



A találkozón számos téma került megvitatásra, többek között a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatok, az állategészségügyi együttműködés, a közös kiállítási tevékenység, a falusi turizmus és a kormányközi agráripari közös munkacsoport tevékenysége. Egyetértés volt abban, hogy mindkét fél számára nagyon fontos az állattenyésztési együttműködés, a közös növénytermesztési projektek végrehajtása és a technológiai transzfer lehetőségeinek kiaknázása.



Kiemelt hangsúlyt kaptak a közvetlen regionális együttműködések, így mindkét fél dicséretesnek és támogatandónak tartotta a sztavropoli közös vetőmag-előállítási beruházást, a baskíriai szarvasmarha tenyésztési projektet, valamint a Penza megyében megvalósítandó sertéstelepek közös tervét.



A tárgyaláson magyar részről felvetődött, hogy a nemrég Magyarországon lefolytatott állategészségügyi audit eredményeit mielőbb szeretnénk megismerni, ennek kapcsán Szergej Dankverttel magyarországi látogatásban állapodtunk meg.



A miniszterek között teljes volt az egyetértés a tekintetben is, hogy fejleszteni kell az egymás országaiban zajló kiállítási tevékenységet, ezzel is alkalmat teremtve arra, hogy a szakemberek megismerjék a további együttműködésben rejlő lehetőségeket.



Az orosz fél részéről továbbra is érdeklődés mutatkozik a falusi turizmus Magyarországon összegyűlt tapasztalatainak megismerésére, mely átadására a magyar fél készen áll. E témában hamarosan orosz delegáció utazik Magyarországra, feltehetően az agráripari együttműködési munkacsoport soros ülésének keretében.



A tárgyalás befejezésekor Gráf József miniszter magyarországi látogatásra hívta meg partnerét.





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?