Tüntettek a tejtermelők Pécsen

Agro Napló
Ingyen tejet osztottak azok a baranyai, tolnai és somogyi gazdák is, akik két pécsi bevásárlóközpont előtt demonstráltak. A gazdák a tejágazatot sújtó válság ellen tiltakoztak, a tej egy részét ki is öntötték.

 

A tüntetés helyszínén az AGRO NAPLÓ Gamós Andrással, a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. ügyvezető igazgatójával készített interjút.



A. N. : Mi a célja a tüntetésnek?



G. A. : A probléma az, hogy a gazdák 60-Ft-ot kapnak 1 liter tejért, a feldolgozók 120-Ft körül, de a boltba a pultokon már 240Ft-ért értékesítik a tejet.



Amit szeretnénk elérni, az egy magasabb felvásárlási ár. Pillanatnyilag most 1 liter tejen 15-20 Ft vesztesége van minden termelőnek. Mára már olyannyira rossz helyzetben vannak a gazdák, hogy gyors pénzügyi segítség nélkül nem lehet ezt a veszteséget tovább húzni.



Szeretnénk, hogy az Európai Unió gondolja át a kvóta megszüntetési terveit, mivel 2015. január 1-től megszüntetnék a tejkvótát az EU-ban.



Nemzetközi segítségre lenne szükség, mivel az Európai Uniós segítség már nagyon kevés. Az EU-tól származó pénz literenként 50 fillérnek megfelelő támogatást biztosít. A tejtermelőknek sajnos 15-20Ft–os problémáik vannak.



Ezeknek a demonstrációknak az a célja, hogy felhívják a problémákra a figyelmet.

Az EU már nem olyan elutasító, gazdaságonként.



Az a 15 ezer euró, amit gazdaságonként ígérnek, egy nagyobb gazdaságnak, mint a miénk - mely évente 7 millió liter tejet bocsát ki - annak ez csupán csepp a tengerben.





Bízunk abban, hogy ha minden országban vannak figyelem felhívó demonstrációk és ezzel kapcsolatban megjelenések, akkor az UNIÓ illetékesei rájönnek, hogy a tejágazat érdekében valamit tenni kell.





A. N. : Köszönjük az interjút!

Képek

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?