Jó időben, jó növénnyel eredményes

Agro Napló
A zöldtrágyázás a szervestrágyázásnak az a módszere, amikor az e célra vetett növény teljes zöldtömegét a talajba forgatják. A műtrágyázás terjedésével visszaszorult, és a zöldtrágyázásról a szakemberek véleménye is megoszlik. Akik fontosnak tartják, azok is felhívják a figyelmet a technológia precíz megtartására, mely az esetek többségében eredményesen használható. Erről győzött meg bennünket Gyuricza Csaba, a SZIE MKK egyetemi docense is.

http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jo_idoben_jo_novennyel_eredmenyeshttp://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jo_idoben_jo_novennyel_eredmenyes

Jó időben, jó növénnyel eredményes- A zöldtrágyázás egy nagyon fontos módszere a tápanyag-visszapótlásnak, illetve a talaj kedvező fizikai-biológiai állapot megőrzésének és javításának. Bár sokan szkeptikusak, mert azt mondják, hogy Magyarországon a természeti és ökológiai adottságok, a talajadottságok, az éghajlati feltételek nem igazán kedvezőek a zöldtrágyázásnak. Az elmúlt tíz évben folytatott technológia-fejlesztési munkálataink alapján azonban bátran ki lehet jelenteni, hogy az esetek többségében léteznek olyan megoldások, amelyek a mi viszonyaink között is működnek.



Ebben az évben, amely különösen kedvezőtlen volt - száraz, csapadékmentes időszakok követték egymást hosszú időn keresztül -, azt tapasztaltuk, hogy a másodvetésű zöldtrágyázás - csak ennek van létjogosultsága - bizonyos növényekkel, bizonyos feltételek mellett eredményesek voltak. Két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban kiemelni. Egyik az, hogy a vetési időt nagyon jól kell megválasztani. A korábbi gyakorlattal ellentétben nyugodtan meg lehet várni az augusztus közepét a vetéssel. A másik az, hogy nagyon sok múlik a növény helyes megválasztásán.



Ebben az évben két növény termesztése volt sikeres. Az egyik a fehérmustár, ami akár 60-70 centiméteres magasságot is elért úgy, hogy gyakorlatilag csapadék nem hullott, illetve 30-40 milliméter az elmúlt két hétben. A másik rendkívül igénytelen, és nagy zöldtömeget adó zöldtrágyanövény, az olajretek. A pohánka és a facélia kevésbé jöhet számításba. Amit fontosnak tartok: a bedolgozás lehetőleg november elejéig történjen meg. Javasolt a forgatás nélküli, tehát nem ekével, hanem valamilyen forgatás nélkül dolgozó eszközzel történő talajba dolgozás. Ez lehet akár tárcsa is, vagy kultivátor. Ha nagyon magas a növény, akkor előtte egy szárzúzás segíthet.



Ezt követően lehet az egyéb talajmunkákat elvégezni, de akkor sincs gond, ha más talajművelési eljárást nem végzünk. Ebben az időszakban még a szántás, a forgatásos művelés is elvégezhető. Az elmúlt időszakban esett annyi csapadék, hogy kedvezően nyirkos a talajállapot, jól és könnyen végezhető a szántás esetében. Nagyon fontos, hogy ahol lehet, és különösen, ahol rögösebb a talajmunka, ott le kell zárni, el kell munkálni a talajfelszínt. Ennek jótékony hatását majd tavasszal fogja érezni a gazdálkodó.

Forrás:  http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jo_idoben_jo_novennyel_eredmenyes

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?