Spanyol gazdák munkabeszüntető sztrájkja és madridi demonstrációja

Agro Napló
„Tönkremegy a vidék, mozgósítsd Magad!” jelszóval a legnagyobb országos mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek - ASAJA, COAG és UPA - 2009. november 21-én nagyszabású madridi demonstrációt tartottak.

 

A spanyol mezőgazdaságot valaha ért legnagyobb válság miatt összehívott demonstrációhoz csatlakozott a CCAE (Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetsége), a vidéki szakszervezetek, politikai pártok, vállalkozói szövetségek és más szervezetek.



A FENACORE (Öntözőközösségek Országos Szövetsége) felhívására további 40 ezer termelő csatlakozott a tiltakozó megmozduláshoz. Ők a spanyol Kormánytól egy speciális intézkedéscsomag kidolgozását várják, tekintettel az elmúlt három évben az áramdíjaknál tapasztalt jelentős emelkedésre.



A november 21-i tűntetés Madrid központjából indult és a szaktárca Atocha pályaudvarnál fekvő központi épülete előtt ért véget.



Az ágazat rendkívüli helyzetére tekintettel a termelők a mai napra a spanyol mezőgazdaság történetében egyedülálló, egynapos országos munkabeszüntető sztrájkot hirdettek.





A Fiatal Gazdák Mezőgazdasági Szövetsége (ASAJA), a Mezőgazdasági Termelők és Állattartók Szervezeteinek Szövetsége (COAG), valamint az Kistermelők Egyesülete (UPA) vezetői október 15-én közös sajtótájékoztató keretében jelentették be a gazdák kétnapos tiltakozó akcióját.





1. A GAZDASZERVEZETEK ÉRVELÉSE



- jövedelmezőség hiánya: valamennyi agrárszektor válságban van, a magas termelési költségek valamint az alacsony termelői árak következtében kialakult piaci krízishelyzet nyomán. 2003-2008 között a mezőgazdasági reáljövedelmek 26 százalékkal estek vissza (a szaktárca hivatalos adatai alapján), a mezőgazdasági munkahelyek száma 124 ezerrel csökkent. A jelzett időszakban a termelési költségek 34,3%-kal emelkedtek.

- termelői árak visszaesése: a legfrissebb hivatalos adatok szerint általánossá vált a termelői árak zuhanása (kivétel: cukkini, nyúl, tojás).

- kereskedelmi árrések: az élelmiszer disztribúcióval hosszú ideje fennálló problémák: kereskedők nyomásgyakorlása az árakra, elhúzódó kifizetések, nagy mennyiségű import termék, termelési költségek figyelmen kívül hagyása, szerződéses viszonyok rendezéséhez szükséges megfelelő jogi háttér hiánya, stb;. Az élelmiszerek 82%-a már a nagy disztribúción keresztül jut el a fogyasztóhoz. A spanyol Gazdasági Versenyhivatal ahelyett, hogy a mezőgazdasági ágazat érdekeit tartaná szem előtt az agrárium lerombolásának legfőbb mechanizmusává vált.

- KAP: a termelőket védő intervenciós mechanizmusok felszámolása, a közösségi preferencia alapelv nem megfelelő alkalmazása.

- megújuló energiaforrások: Spanyolország a bioüzemanyagok, biomassza vagy biogáz vonatkozásában távol áll a kormány által kidolgozott Megújuló Energiaforrások Tervben kitűzött célok teljesítésétől. Ezek ösztönzése terén sem az energetikai, sem a környezetvédelmi, sem a gazdasági szempontokat, sem a 2009/28/EK irányelvből fakadó közösségi kötelezettségvállalást nem vették figyelembe.



2. KÖVETELÉSEIK:



1, Méltányos árak a mezőgazdasági termékeknek és az agrárpiacok szabályozása.

2, Átláthatóbb mezőgazdasági input árak.

3, Megfelelő mezőgazdasági adózás (állattenyészés: kompenzációs ÁFA növelése, mezőgazdasági gázolaj, stb;).

4, Mezőgazdasági finanszírozási és refinanszírozási terv kidolgozása.

5, Egy erős 2013 utáni KAP létrehozása.

6, A megújuló energiaforrások elterjedését valóban ösztönző támogatási terv meghatározása, a mezőgazdaságra alapozva.

7, A mezőgazdaság határozott támogatása a klímaváltozásból fakadó következményekhez történő alkalmazkodás kapcsán.

8, Egy a kínálat koncentrálását és a szövetkezeti integrációt célzó terv elindítása.



3. LÉTREHOZANDÓ KEREKASZTALOK (2009 VÉGÉIG):



- KAP jövőjével kapcsolatos állásfoglalást és a spanyol elnökségi prioritásokat meghatározó kerekasztal: a szaktárca valamint a gazdasági és pénzügyi tárca részvételével

- adózási kérdésekkel foglalkozó kerekasztal: a szaktárca valamint a gazdasági és pénzügyi tárca részvételével

- élelmiszerlánc kereskedelmi kapcsolataival foglalkozó kerekasztal: a szaktárca az ipari és kereskedelmi valamint a gazdasági és pénzügyi tárca részvételével

- mezőgazdasági termelési költségekkel foglalkozó kerekasztal

- finanszírozási kérdésekkel foglalkozó kerekasztal

-  megújuló energiaforrásokkal foglalkozó kerekasztal: a szaktárca az ipari és kereskedelmi valamint a gazdasági és pénzügyi tárca részvételével

- Állami Élelmiszer Tanács létrehozása



További információ:

www.movilizacionagraria09.org 





Szentmáry Tamás

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?