Hamis ígéretekkel hódít a génkezelt vetőmag

Agro Napló
Leleplező erejű tanulmányt tett közzé a Northwest Science and Environmental Policy Center vezető kutatója: a dokumentum szerint a génkezelt haszonnövények (GMO)termesztése nyomán drámaian megnőtt a mezőgazdaságban felhasznált vegyszermennyiség. A hivatalos amerikai kormányzati adatokra támaszkodó, így nehezen cáfolható jelentés kétségbe vonja a GMO-ipar eddigi egyetlen kézzelfogható ígéretét, amely szerint a génmódosítással csökkenthető a környezet vegyszerterhelése.

 

A tanulmány szerzője, Charles Benbrook korábban két évtizeden át a washingtoni kormány-adminisztrációban dolgozott, mezőgazdasági szabályozási kérdésekkel foglalkozott. Vagyis tekintélyes szakértőnek számít, akinek a kormányoldalon is adnak a véleményére, annak ellenére, hogy az utóbbi időben a tudományban és a környezetvédelemben tevékenykedik. Benbrook most a génkezelt haszonnövények terjedése és a vegyszerhasználat alakulása közötti összefüggéseket vizsgálta.



A kérdés azért számít izgalmasnak, mert a géntechnológiai ágazat laboratóriumaiból eddig kizárólag olyan mezőgazdasági növények kerültek át a termesztésbe, amelyek azt ígérték, hogy a használatuk nyomán csökken a termesztés vegyszerigénye. A szavak szintjén szó volt ugyan más előnyökről is - aszálytűrés, látványosan megnövelt terméshozam, kiemelkedő vitamintartalom -, ezek a fajták azonban (ha léteznek is valamilyen kezdetleges formában) - egyelőre nem alkalmasak a köztermesztésre, illetve nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. A tanulmány tehát valójában arra a kérdésre keresett választ, hogy a számos környezeti (és talán egészségi) kockázatot jelentő GMO-k a termelők és a felhasználók számára is előnyössé teszik ezeket a növényeket.

Tovább

 

Forrás: www.gazdakor.szie.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?