Kifizetődő a védettség

Agro Napló
Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredet megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásában jelenleg valamivel több, mint 850 termék található. Közülük 206 a friss vagy feldolgozott zöldség, gyümölcs, illetve gabonaféle.

 

Magyarország 2004 októbere óta tucatnyi termék, a Budapesti téliszalámi, a Szegedi szalámi, a Csabai kolbász, a Gyulai kolbász, a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a Szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a Gönci kajszibarack, a Hajdúsági torma, a Makói hagyma, a Szőregi rózsatő, az Alföldi kamillavirágzat, a Magyar szürkemarha hús dokumentációját nyújtotta be az Európai Bizottsághoz. Ezek közül eddig a Szegedi szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Hajdúsági torma és a Makói hagyma került a nyilvántartásba. A Gyulai kolbász és a Csabai kolbász elnevezések jelenleg a döntéshozatal kifogásolási szakaszában vannak. Így reményeink szerint talán még ebben az évben tovább bővül a közösségi oltalom alatt álló magyar termékek köre.



Az ide vonatkozó uniós rendelet azonban nem alkalmazható minden termékre, a tagállamok szakminisztériumai ugyanis a helyi termelőkkel közösen, számos kategóriában pályázhatnak. Például a szőlészeti-borászati termékekre és a szeszes italokra az unió külön rendszereket működtet. Magyarország ezekbe is bekapcsolódott, eddig 5 pálinkánk, és 46 borunk kapta meg a védelmet.







A levédett termék nevét a pályázat elfogadását követően kizárólag az adott termelői csoport vagy cég használhatja. Az unió célja ugyanis az, hogy megvédje az egyes tájegységekre jellemző agrárkülönlegességeket. A védjegy egyben minőségi garancia is, hiszen a gyártás szigorú előírások alapján történik.



A listára való felkerülés minden tekintetben kifizetődő. Az unió elismerési rendszere ugyanis ösztönözi a mezőgazdasági termelés változatosabbá tételét, az elismert termékek támogatását. Egyúttal eszköz arra is, hogy az agrárgazdasági szereplők számára lehetővé tegye termékeik piaci értékének növelését, védje a visszaélésektől a tagállamok azonosítható földrajzi eredetű termékeit, ezzel is biztosítva fennmaradásukat, állandó minőségüket.



A védelem a hagyományos minőségi magyar mezőgazdasági termékekre ugyancsak ráfér a nemzetközi piac kihívásai, a globális árverseny, a nemzetközi áruházláncok beszerzési gyakorlata miatt. Fontos, hogy e termékeink védelmet élvezzenek, már csak azért is, mert ismertté válásuk a termelés felfuttatását eredményezheti, így munkahelyeket hoznak létre, bővítik a választékot, s nem utolsó sorban erősítik a származási hely arculatát, nemzetközi ismertségét.



Forràs: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/kifizetodo_a_vedettseg

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?