Orosz agrártémájú hírek

Agro Napló

 

Az elmúlt héten lezajlott római FAO konferencián Jelena Szkrinnyik, orosz mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy Oroszország 2015-ig gabonatermelését 120 millió tonnára növeli. Ezen belül az export addigra eléri a 30-40 millió tonnát, ami az ország számára a jelenlegi harmadik legnagyobb exportőri helyét stabilizálja, ill. esetleg a konjunktúraváltozások révén Oroszország a világ második legnagyobb exportőrévé is előléphet. A konferencián elmondta azt is, hogy Oroszország egyike azon országoknak, akik elsőként hozzák létre élelmezésbiztonsági doktrínájukat, és ezt agrárprogramjába be is integrálja. Ennek révén az ország 2012-ig 80-90%-os önellátásra rendezkedik be, és eléri gabonából a 90%-os, tejből és húsból a 85%-os önellátottsági szintet. Ennek többek között az az eredmény ad alapot, hogy csak az elmúlt évben a hazai húsellátottság 67%-ról 75%-ra nőtt.





Az orosz kormány megemeli az országba importálásra kerülő rizs és abból készült félkész-termékek vámtételét kilenc hónapra. A 881 sz., kormányhatározat szerint a rizs és feldolgozott termékeinek behozatali vámját 0,07 euró/kg-ról 0,12 euró/kg-ra emelik. A rendelet 2009. december 2-tól hatályos. Ezt a hírt alapozza meg az Orosz Gabonaszövetség elnökének Arkagyij Zlocsevszkijnek azon bejelentése, mely szerint Oroszország idén minden idők legnagyobb rizstermésével dicsekedhet, közel egymillió tonnás ún. bunkersúlyi termést learatva.



Alkoholpiaci Szabályozási Bizottságot hozott létre az orosz kormány, melynek vezetője Viktor Zubkov első miniszterelnök helyettes lett, a bizottság titkári posztjára pedig Vjacseszláv Didenkot nevezték ki, aki a Roszalkogolregulirovanyija (Orosz Alkoholtermékek Szabályozása) szervezet helyettes vezetője. A bizottság koordinációs feladatokkal lett felruházva. Feladata, hogy egyeztetett lépéseket dolgozzon ki a föderális és regionális szervek részére az állam alkoholpiaci stratégiájának végrehajtása érdekében. Ez a tevékenység felöleli az összes alkoholtartalmú ital (sört is beleértve) termelésének és forgalmazásának állami szabályozását.





Az orosz kormány külkereskedelmi és vámtarifa piacvédelmi bizottsága döntést hozott a 2010 évre vonatkozó húsbehozatali kvótákat illetően. A döntés szerint a kvótákat azon vállalatok között osztják szét, akik ez évben is importáltak hústermékeket. Az elosztás ún. „történelmi” alapon fog zajlani olyan arányban, hogy melyik vállalat mennyi sertés, szarvasmarha és baromfihúst importált a 2007-2009-es években. A kvótaelosztásba nem fogják beleszámítani a FÁK országokból importált mennyiségeket és a három euró/kg-nál magasabb áron importált marhahús mennyiségét sem.





Ugyanezen kormánybizottság javasolta a kormánynak, hogy 2010. január elsejétől a nyerscukor tőzsdei ársávját módosítsa 4,4-9,01 cent/font értékről, 13-18 cent/font értékre amellett, hogy a behozatali vámot 270-140 dollár/tonna sávban határozza meg. A nyári időszakban (május1 – július 31) amikor a nyerscukor nem kellő mennyiségben áll rendelkezésre ezek a számok 13-22 cent/font ársávra, és 250-50 dollár/tonna behozatali vámtételre változnak. Ezen nyári időszaki szabályozás esetleges augusztusi, ill. szeptemberi meghosszabbításáról később döntenek.



A fent nevezett bizottság harmadik, mezőgazdasággal kapcsolatos döntése, hogy egyes mezőgazdasági gépek behozatali vámját a kormány 5%-ban állapítja meg. Ebbe a körbe tartoznak a folyamatos üzemelésű konvejorok, betározó mechanizmusok, céklabetakarító gépek, cséplőberendezések, valamint a gabona tisztítására és szortírozására szolgáló gépek.





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?